Кламер БГ - Новини: Делото за изнудване срещу Марешки се връща във Варна

Делото за изнудване срещу Марешки се връща във Варна

България

|
Четв, 12 Авг 2021г. 17:21ч.
Делото за изнудване срещу Марешки се връща във Варна

Снимка: БГНЕС

Делото за изнудване срещу бизнесмена Веселин Марешки се връща за ново разглеждане в апелативния съд във Варна. Това е решил Върховният касационен съд (ВКС), съобщи "Сега". На втора инстанция той бе осъден на четири години затвор и се очакваше окончателна присъда. С решението на ВКС обаче делото ще се проточи още.

Според върховните съдии бизнесменът, който доскоро бе депутат, е бил осъден несправедливо. Прокуратурата твърди, че Марешки заедно с Красимира Колева е изнудвал за по 10 хил. лв. месечно Асен Миланов, собственик на заведение във Варна. Миланов бил заплашван, че пицарията му ще бъде разрушена.

В решението си ВКС е записал, че присъдата на втората инстанция сочи, че Марешки и Колева са действали като съизвършители. От доказателствата по делото обаче ставало ясно, че те са отправили заплахите в лично качество. Така на практика двамата се оказват осъдени по непредявено обвинение, което е незаконно.

Друго нарушение, което третата инстанция открива, е, че на места осъдителната присъда и обвинителният акт напълно съвпадат. Освен това е записано, че апелативният съд във Варна е дал вяра на показанията на изнудвания Миланов, защото обслужвали обвинителната теза.

Делото трябва да бъде разгледано от друг съдебен състав във Варна.

mediapool.bg