Кламер БГ - Новини: Съмнения за лобизъм около спорен проект за нова мегаболница край София

Съмнения за лобизъм около спорен проект за нова мегаболница край София

България

|
Четв, 12 Авг 2021г. 17:57ч.
Съмнения за лобизъм около спорен проект за нова мегаболница край София

Стойчо Кацаров и Петко Салчев

Спорен проект за разкриването на поредната голяма частна болница в покрайнините на София стана повод ГЕРБ да заподозре президента Румен Радев, служебния здравен министър Стойчо Кацаров и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев в прокарването на лобистки интереси. Внушенията бяха направени по време на парламентарно изслушване на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, който миналата година беше предложен и избран именно от ГЕРБ, но в четвъртък се оказа под прицела на бившите управляващи.

ГЕРБ, която в последните 10 години не спря нито едно инвестиционно намерение за разкриването на нова болница, в четвъртък зае ролята на защитник на обществения интерес и поиска обяснения защо скорострелно се разглежда инвестиционното намерение за новата болница.

Проектът

Проектът за нова болница в Казичене е на веригата "Сърце и Мозък", част от групата на производителя на лекарства "Чайкафарма" и дистрибутора "Търговска лига" – собственост на бизнесмена Тихомир Каменов. Инвестиционното намерение беше обявено през май тази година, като освен болницата в Казичене ще бъде изграден и завод за лекарства.

Предвижда се новата болница да е многопрофилна – с над 500 легла и 19 клиники, сред които по кардиохиургия, неврохирургия, медицинска онгология, акушерство и гиннекология, ортопедия, нуклеарна медицина и др. дейности. Както всяка друга болница, и тази ще кандидатства за договор и финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като дейностите, които планира да разкрие, са сред най-високо платените.

Тук идва спорът трябва ли още една болница да се финансира с обществен ресурс, след като в София вече има десетки други болници, предлагащи същите дейности.

Същевременно медицинските кадри са дефицитни и понякога по 2 и дори 3 болници си "делят" едни и същи лекари, сестри, лаборанти и друг персонал, за да се домогнат до финансиране от НЗОК. Това води до обезкървяване и фрагментиране на съществуващите структури, а на пациентите се налага да обикалят различни болници, за да получат комплексно лечение.

Същевременно една от първите задачи на Кацаров като министър беше да предложи занижени изисквания за броя на лекарите и сестрите, необходими за да може една болница да работи с НЗОК. (повече по темата ТУК и ТУК).

Процедурата и закона

На този етап инвестиционното намерение е внесено в МЗ и е започнало неговото разглеждане по съответния ред. Използва се вратичка в закона, с която се иска разрешаване на нови дейности в София на вече съществуващата болница "Сърце и мозък" в Плевен. Същата процедура "Сърце и мозък" ползва и за разкриването на нова болница в Бургас. Така се заобикаля решение на МС и зелена светлина може да бъде дадена от министъра на здравеопазването. Дотук МЗ е изискало становище от НЗОК, Българския лекарски съюз и агенция "Медицински надзор", както изисква законът. НЗОК информира, че може да включи новата болница за финансиране от 2024 година. БЛС е дал положително становище за новата болница.

Оттук нататък топката е в МЗ и подопечната й агенция "Медицински надзор", която трябва да се произнесе има ли нужда от нова болница на база анализ на съществуващите болници и медицински услуги в тях.

Законът оставя широко отворена вратата за одобрение на нови болници, защото приетата Национална здравна карта, която отчита потребностите от медицинска помощ в отделните региони на страната, така и не придоби задължителен характер.

Т.е. решението може и обикновено е субективно. Така през годините възникнаха десетки нови частни болници на места със спорна нужда, включително на "Сърце и мозък", но и на други инвеститори. Показателен пример в това отношение е разрешението, което кабинетът "Борисов" даде през 2019 година за нова частна болница в Габрово, въпреки съпротивата на НЗОК.

ГЕРБ срещу президента, Кацаров и шефа на НЗОК

В четвъртък обаче ГЕРБ използва спорните намерения на "Сърце и мозък", за да атакува президеннта, служебния здравен министър Стойчо Кацаров и управителя на НЗОК. Петко Салчев. Именно Салчев бе извикан на изслушване в парламента, въпреки че не той има решаващата дума дали да има такава болница или не.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов обвини служебният здравен министър и НЗОК, че много бързат с процедурата по одобрение на новата болница и навърза и президента Румен Радев в подозренията за прокарване на лобистки интереси.

"На 21 май 2021, седмица след клетвата на служебното правителство в гербовата зала на президенството, в деловодството на президенството постъпва писмо от Търговска лига до президента Румен Радев. В писмото проф. Николай Димитров, медицински директор на болници "Сърце и мозък"- Бургас и Плевен информира президента, че Търговска лига разработва мащабен проект за създаване на нов медицински университет в Бургас с филиал в Плевен. В същото писмо Търговска лига иска среща с президента, за да го запознаят с проекта на нов медицински капацитет и искат от президента да подкрепи интегрирането на този стратегически според Търговска лига проект в плана за възстановяване и устойчивост. Молбата за среща е в началото на юни", заяви Ангелов.

Той съобщи, че след това на 31 май 2021 година в МЗ постъпва заявление от МБАЛ "Сърце и Мозък" за новата болница в Казичене. На 21 юли МЗ стартира законовата процедура по разглеждане на проекта и изпраща писмо на НЗОК на 22 юли за даване на становище. За един работен ден е извършена оценка за бюджетното въздействие и на 26 юли управителят на НЗОК отговаря, че може да предвиди финансирането за 2024 година.

В залата пред депутатите управителят на НЗОК Петко Салчев обясни, че касата е изпълнила законовата процедура и е дала исканото становище, но решението дали болницата да се финансира с обществен ресурс е на МЗ. Освен от НЗОК, становище по закон се иска и от Лекарския съюз, който е дал положително становище за новата болница. Салчев обяви също, че през 2020 година са поискани от МЗ 30 становища за разширяване на дейността на съществуващи болници, а през тази година са 21. Освен това Салчев съобщи, че на "Сърце и мозък" са издавани няколко разрешения - 2020 година от министър Костадин Ангелов и 2019 година от министър Ананиев – по същия начин за втори адрес в Бургас. "Така че процедурата и тогава, и сега е една и съща". Салчев отхвърли и каквито и да било връзки с "Търговска лига": "Единствената ми пресечна точка с Търговска лига е когато спечелих дело срещу тях". Коментарът му е по повод съмнения за близост между него и другата водеща фигура в "Чайкафарма" редом до Каменов - Тони Веков, който е и декан на факултета по "Фармация" в Медицинския университет в Плевен, където Салчев преподава и са писали книги в съавторство.

Здравният министър отбягва темата

Здравният министър Стойчо Кацаров засега отбягва темата, като преди ден пред Нова телевизия обяви, че не е запознат с казуса. В действителност кореспонденцията между МЗ и НЗОК по казуса се движи от заместника му Тома Томов. Малко вероятно е Кацаров да не е запознат, обаче, още повече, че забележка по темата миналия петък на съвещание със служебния кабинет направи и президентът Радев. Тогава Радев каза, че не само, че не трябва да се работи за нови болници, но "дори не трябва да се мисли в тази посока" и МЗ трябва да се концентрира в управлението на Covid-кризата. Кацаров не дойде на изслушването на Салчев в парламента.

Дойната крава НЗОК

Темата предизвика вял дебат в НС. Депутатът от БСП Георги Михайлов обвини ГЕРБ, че едва след слизането си от властта са се оказали защитници на правилна теза. Според него големият проблем е, че "НЗОК се е превърнала в дойна крава, която се точи десетилетие по най-безобразен начин". Той посочи, че в момента няма по-сигурен бизнес от този, защото в началото на годината болниците получават гарантиран приход от НЗОК. По думите му това трябва да спре и болниците не трябва да са търговски дружества.

Хасан Адемов (ДПС) припомни, че Салчев е предложен за шеф на НЗОК от ГЕРБ и попита. на какво се дължи атаката към него, след като даденото от него становище е според законовата процедура. Адемов попита и дали тази атака не се дължи на действията на Кацаров и Салчев, визирайки проверките в болниците и смяната на болнични директори.

"Атаките срещу вас започнаха, когато вие започнахте да проявявате характер. Вие бяхте избран да бъдете послушен и когато вече не сте послушен започват атаките срещу вас", каза Адемов. По думите му основният водещ критерий е търсенето и предлагането. "Няма значение колко са болниците, а дали предлагат качествена услуга и дали ще бъдат търсени", посочи той. По думите му ако нямат търсене, болници ще се самозакриват, а причината това да не се случва сега е, че работят със спуснати бюджети.

mediapool.bg