Кламер БГ - Новини: Радев към Скопие: Вярната стъпка е една - в София за двустранен диалог

Радев към Скопие: Вярната стъпка е една - в София за двустранен диалог

България

|
Четв, 27 Май 2021г. 14:46ч.
Радев към Скопие: Вярната стъпка е една - в София за двустранен диалог

Радев и Пендаровски в самолета на път към Рим, сн. БГНЕС

"Вярната стъпка е една – в София за двустранен диалог. Тогава ще се решат всички проблеми", коментира президентът Румен Радев в Рим, където е на обща визита с македонския си колега Стево Пендаровски.

Радев отхвърли пред журналисти едно от предложенията на португалското ротационно председателство на ЕС за регулиране на кризата между България и Северна Македония – участието на международни експерти в смесената историческа комисия.

"Нямаме нужда от никакви посредници. Никой не познава по-добре нашата история от самите нас. От нас зависи, от един откровен конструктивен диалог със София, базиран на историческите документи, на първоизточниците. Комисията ще сработи за историята. Най-важното е ние на високо политическо ниво да направим необходимите стъпки", каза Радев.

"Тези стъпки не минават през другите европейски столици и от там да бъде оказван натиск на България. В никакъв случай. Трябва да търсим устойчиво и необратимо решение", посочи Радев.

Македонските управляващи се надяват да започнат преговори за членство в ЕС още в рамките на португалското ротационно председателство, което изтича в средата на година.

Засега обаче това не изглежда много вероятно.

В същото време обаче македонският премиер Зоран Заев каза, че "аргументите на Европейския съюз са на страната на Скопие, а наличието на служебно правителство в България подсказва, че през юни ще бъде взето решение за начало на преговори".

България обаче не одобрява преговорната рамка на Северна Македония и така Скопие не може да започне преговори.

Скопие ще представи план за действие в София

Стево Пендаровски от своя страна каза, че Скопие ще представи в София и Брюксел предложения за изход от задънената улица и приближаване към Европейския съюз (ЕС).

Пендаровски, цитиран от "Слободен печат", обясни, че става въпрос за планове за действие, секторно сътрудничество, енергийна инфраструктура, медийно сътрудничество, култура, образование и други.

Засега няма информация, че двамата президенти са постигнали някакъв съществен напредък. Скопие извади отдавна на масата подобни предложения, но София настоява да бъдат решени историческите спорове и други проблеми, за да вдигне блокадата си по пътя на Северна Македония към ЕС.

"Позицията на София, която в момента е формулирана само от президента Радев, тъй като няма други функциониращи институции, е, че вратата не е затворена по отношение на португалското предложение", допълни Пендаровски, като посочи, че това е всичко, което се знае за позицията на София по португалското предложение.

"Сега искаме да започнем преговори. По-натам през годините те могат да сложат на масата буквално всички искания от своите декларации и резолюции. Ние обаче говорим за стартиране на процеса", добави Пендаровски, цитиран от "Фокус".

ЕК и португалското председателство излязоха с предложение за регулиране на отношенията между двете страни, което все още се обсъжда. Според дипломатически източници обаче България не е удовлетворена от него и настоява за повече гаранции.

Пендаровски каза още, че няма да има ново споразумение с България.

"Мога да заключа от срещата си с Радев и от предходните си контакти с него, че едно е безспорно - президентът Радев говори с напълно различна реторика от своите предшественици в българското правителство, министъра на отбраната, министъра на външните работи, опитва се да се обърне към нас с културен речник. Той се придържа към основните български изисквания, но не ни обижда и това вече говори, че той е човек, който е сериозен, стабилен и не възнамерява да търси само политически точки, като оскърбява един от съседите", каза държавният глава на Северна Македония.

Радев обаче напълно споделя официалната българска позиция, защитавана и от предишното правителство, че няма да допусне компромиси със Скопие, ако не реши двустранните си проблеми. Засега македонските управляващи не дават сигнали, че са готови на реални стъпки в отговор на българските изисквания.

Заев очаква бързо решение в полза на Скопие

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев коментира, че аргументите на Европейския съюз са на страната на Скопие, а наличието на служебно правителство в България подсказва, че през юни ще бъде взето решение за начало на преговори, съобщи БНР.

"Определено смятам, че президентът Румен Радев, който е европейски лидер, може да направи позитивна крачка, която ще даде шанс на нашето приятелство да се развива", заяви Заев в интервю за македонското издание

"Фокус".

По думите му той никога не е накърнявал държавните и национални интереси на Северна Македония, а червените линии остават македонският език и идентичност.

Заев коментира и предложението на опозиционната партия ВМРО - ДПМНЕ да се напусне договора за добросъседство с България и да се подпише нов с повече международни гаранции.

Според Заев е несериозно държавата да се откаже от договор, който вече е започнал да се прилага.

mediapool.bg