Кламер БГ - Новини: Президентът за смяната в ДАНС: Огромна корупция и чужди шпиони (видео)

Президентът за смяната в ДАНС: Огромна корупция и чужди шпиони (видео)

България

|
Четв, 27 Май 2021г. 14:46ч.
Президентът за смяната в ДАНС: Огромна корупция и чужди шпиони (видео)

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев защити смяната на шефа на ДАНС и я мотивира с липсата на резултати в борбата с корупцията.

"Виждате какъв проблем се бе отворил за националната сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не националния интерес. За това нямаме никакви резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Както те самите признават, години наред чужди шпиони действат из България. Това е затваряне на очите за огромни нарушения, огромни корупционни скандали, без никакво действие", посочи Радев пред български журналисти в Рим, където бе приет на аудиенция при папа Франциск.

Преди ден Радев Радев указа за освобождаването на Димитър Георгиев от поста председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и назначи на негово място предложеният по-рано през деня от служебното правителство Пламен Тончев.

Новото ръководство на ДАНС ще докаже качествата си с работа, коментира Радев в отговор на въпрос дали новият ръководител е достатъчно добре подготвен.

Новият шеф на ДАНСдълго време е оглавявал териториалната дирекция във Враца, а миналата година е бил преместен на същата ръководна позиция в Кюстендил. Преди да работи в ДАНС е бил във врачанската структура на ГДБОП.

Радев каза още, че не му е докладвано, че служебният вътрешен министър няма достъп до класифицирана информация, но припомни, че по закон обаче всички министри получават такъв достъп.

На тръгване доскорошният шеф на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че Рашков е с отнет допуск до информация. По думите му това е станало преди две години, а МВР-шефът не е обжалвал.

Според Закона за защита на класицифицираната информация на редица държавни служители не се прави предварително проучване. Сред тях са вицепремиерите и министрите. Рашков спада и към двете категории.

mediapool.bg