Кламер БГ - Новини: НЗОК иска предписването на лекарства да се съобразява с финансовите възможности на пациента

НЗОК иска предписването на лекарства да се съобразява с финансовите възможности на пациента

България

|
Четв, 27 Май 2021г. 15:49ч.
НЗОК иска предписването на лекарства да се съобразява с финансовите възможности на пациента

НЗОК иска предписването на лекарства да се съобразява с финансовите възможности на пациента

Трябва да се повиши контролът над лекарствения пазар и предписването на лекарства да бъде съобразено както със здравословното състояние, така и с финансовите възможности на пациента. Това коментира управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев в четвъртък, когато институцията изнесе данни за диспропорции при 100% платените от фонда медикаменти.

Има случаи, в които пациенти се налага да доплащат за лекарства, които НЗОК покрива на 100%, тъй като лекарите почти не изписват т.нар. референтен продукт (с най-ниска цена) в група от идентични продукти.

Според Салчев трябва да се прилага рационалната лекарствена употреба и на пациентът да се предлага първо продукта, който е с най-ниската цена, а след това по избор да бъдат следващите. "В момента се изписват, както прецени лекарят", уточни Салчев.

Той посочи, че всеки лекар има право на мнение с какво да лекува пациента на базата на неговото състояние, но когато става въпрос за близки по съдържание и безопасност продукти, разминаването в цените е неефективно.

"Трябва да се търси рационалната лекарствена политика и рационалното изписване на лекарствата, което да се съобразява и със здравословното състояние, но и с финансовите възможности на пациента", смята Салчев.

Той съобщи за случаи, в които продуктът с най-ниска цена в дадена група лекарства няма никакво пазарно участие, т.е. не се предписва и трябва да бъде изтеглен от пазара.

"За мен най-основната стъпка е, че някой трябва да наблюдава пазара на лекарствените продукти. Където се получава референт, който е с нула пазарен дял, да бъде изтеглен от пазара", коментира Салчев.

Относно опцията лекарствата да се предписват по непатентно наименование, а след това пациентът да прецени кой продукт с това активно вещество да си купи в аптеката, Салчев каза, че това е прогенеричната политика, но тя би се въвела трудно и ще отнеме около 5 години. По думите му първо лекарите трябва да бъдат обучени, а и никой не може да отнеме правото на лекаря да прецени с кое лекарство трябва да бъде лекуван пациента.

Затова според Салчев трябва да се насърчава рационалното предписване.

mediapool.bg