Кламер БГ - Новини: ЕК публикува първия списък с критично важни лекарства

ЕК публикува първия списък с критично важни лекарства

България

|
Вт, 12 Дек 2023г. 15:46ч.
ЕК публикува първия списък с критично важни лекарства

ЕК публикува първия списък с критично важни лекарства

Европейската комисия публикува първия списък на Европейския съюз с критично важни лекарства. Списъкът е част от поетия от ЕК ангажимент за справяне с недостига на лекарства в ЕС. Целта е пациентите разполагат с лекарствата, от които се нуждаят, като се насърчава сигурността на доставките на критично важни лекарства и се предотвратява възникването на недостиг.

Дадено лекарство е посочено като критично важно, когато е от съществено значение, за да се осигури предоставянето и непрекъснатостта на качествено здравно обслужване и да се гарантира високо равнище на защита на общественото здраве в Европа. Този първи списък на ЕС с критично важните лекарства съдържа над 200 активни вещества, използвани в лекарства за хуманна употреба, за които се счита, че са от съществено значение.

Включването на дадено лекарство в този списък не показва, че има вероятност в близко бъдеще да настъпи недостиг на това лекарство. По-скоро това означава, че е от решаващо значение да се предотврати недостигът на тези конкретни лекарства, тъй като липсата им би могла да причини сериозни вреди на пациентите и да създаде значителни предизвикателства за здравните системи.

Списъкът е разработен заедно с EMA и всички държави — членки на ЕС. За оценката на критичната важност е използвана строга методология.

Списъкът с критично важните лекарства ще се преразглежда ежегодно. През първата половина на 2024 г. ЕК ще разработи и общ стратегически подход към натрупването на запаси от лекарства с цел предотвратяване и смекчаване на недостига в сътрудничество с държавите членки.

mediapool.bg