Кламер БГ - Новини: Започва голямата смяна на конституционните съдии

Започва голямата смяна на конституционните съдии

България

|
Вт, 12 Дек 2023г. 17:20ч.
Започва голямата смяна на конституционните съдии

Започва голямата смяна на конституционните съдии

С двугодишно забавяне Народното събрание най-накрая откри във вторник процедурата по попълване на състава на Конституционния съд, който продължава да работи в непълен състав от десет съдии.

Депутатите си дадоха срок до 11 януари да номинират юристи за критично важната институция, която ще се произнася по множество фундаментални за страната въпроси, включително референдума за еврото и, най-вероятно, за законността на конституционната реформа.

Проектът за правила за попълване на състава на КС е внесен от четиримата лидери на парламентарната "сглобка" - Христо Иванов, Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

Очаква се до края на януари да бъдат избрани първите двама конституционни съдии от квотата на парламента, а в края на 2024 година предстои по-голямото раздаване на позиции в КС.

Тогава изтичат мандатите на двама съдии от квотата на президента - проф. Мариана Карагьозова и Филип Димитров, на избрания от парламента Константин Пенчев и конституционния съдия от квотата на върховните съдилища Таня Райковска.

Всичко това означава, че до края на 2024 година половината състав на Конституционния съд ще бъде подменен.

До момента най-спряганите имена за конституционни съдии са на дълогодишния народен представител и настоящ преподавател по конституционно право Екатерина Михайлова, правосъдния министър и преподавател по конституционно право Атанас Славов, спрягат се имена и на други настоящи политици – Десислава Атанасова (ГЕРБ), Атанас Атанасов (ПП-ДБ).

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също е посочван сред претендентите за място в КС, защото мандатът му в съда изтича в края на 2024, но той отрича да има интерес.

Конституционният съд работи в намален състав от 1 януари 2022 година. Предишните три издания на Народното събрание бяха с много кратък живот и нестабилни мнозинства, което остави на заден план попълването на състава на КС.

През 2022 големи амбиции за КС имаше тогавашната депутатка от ИТН Ива Митева , но до гласуване така и не се стигна.

mediapool.bg