Кламер БГ - Новини: Радев официално отказа да отстрани шефа на ДАНС

Радев официално отказа да отстрани шефа на ДАНС

България

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 19:08ч.
Радев официално отказа да отстрани шефа на ДАНС

Румен Радев

Днес изпратих официален отказ на искането на премиера за отстраняването на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), обяви в четвъртък пред журналисти президентът Румен Радев.

Днес на Съвета по сигурността към Министерския съвет (по темата за дерогацията на руския петрол – бел. ред.) правителството обосновава своите решения с анализите и позициите на ДАНС. Това показва много ясно, че основната причина не е в нарушаването на закона, а в сценария от записа, коментира Радев.

Между първия и втория тур на местните избори премиерът Николай Денков предложи на президента да освободи шефа на ДАНС заради атаката срещу машинния вот преди първия тур, нарушаване на закона, неизпълнение на задълженията му и изгубено доверие. Поводът беше, че Тончев е отказал освобождаването зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, който изпрати до парламента справката, която бе използвана, за да бъде отменен машинният вот на първия тур. След като тя стана публична, се видя, че в нея липсват доказателства и анализ, но машини на първия тур нямаше.

Следя със сериозна загриженост случващото се днес в Народното събрание, заяви още тази вечер държавният глава. "Управляващите и мнозинството в този парламент трябва да си дават сметка, че властта е съзната отговорност към гражданите, а не хазартно надлъгване. Докато парламентът и правителството си играят на власт, в същото време текат процеси със силен деструктивен заряд. Сами съсипваме енергетиката и икономиката си, режем си европейската перспектива, сами саботираме собствените си национални приоритети", каза Радев.

mediapool.bg