Кламер БГ - Новини: "Мирният" протест срещу Боби Михайлов подпали центъра на София

"Мирният" протест срещу Боби Михайлов подпали центъра на София

България

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 21:49ч.
"Мирният" протест срещу Боби Михайлов подпали центъра на София

Протестът срещу ръководството на БФС ескалира, сн. БГНЕС

Хаос и затворени улици в центъра на столицата заради протеста срещу начина на управление на Българския футболен съюз, започнал в четвъртък вечерта. След 18.15 часа феновете започнаха да хвърлят бомбички и димки срещу полицията. Силите на реда отговориха с водни оръдия, които разпръснаха част от привържениците в Борисовата градина, видя Mediapool.

Около 19:00 часа бе подпален полицейски бус на ъгъла на ул. "Гурко" и бул. "Васил Левски". Феновете разграбиха намиращите се в него каски, палки и щитове, а в крайна сметка бусът изгоря, след като дошлата пожарна не успя да го изгаси.

бТВ съобщи, че има двама пострадали.

Феновете са с бомбички, ножове и маски за лице

Между 17:00 и 18:15 протестът бе мирен. Феновете на ЦСКА, Левски, Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив и други клубове се събраха на ул. "Гурко", за да заявят своето искане за оставка на Борислав Михайлов и ръководителите на БФС.

Заедно с българските фенове бяха и около 20 унгарски граждани, дошли да подкрепят най-вече каузата на българските привърженици, независимо че заради решението на БФС, които прехвърлят топката на УЕФА, двубоят се играе пред празни трибуни.

Недоволството на феновете от ръководството на БФС изригна, сн. БГНЕС

Протестиращите, които бяха няколко хиляди, бурно освиркваха БФС и с викове и транспаранти искаха оставката на Борислав Михайлов, който от 18 години е начело на българския футбол. Феновете изпяха заедно националния химн и няколко възрожденски песни. Сред присъстващите имаше и жени, и деца.

Около 18:15 обаче напрежението между полицията и феновте ескалира. Привържениците започнаха да хвърлят бомбички и ракети към органите на реда, а от полицията отвърнаха, използвайки водно оръдие, което разпръсна феновете из Борисовата градина и ги принуди да отстъпят към бул. "Васил Левски".

Феновете не се отказваха, въпреки използваното водно оръдие, Сн. БГНЕС

Привържениците не се уплашиха от това действие, а напротив - продължиха да крещят "Оставка" и да отправят послания към БФС. Това принуди полицията да излезе напред с палки и щитове и феновете бяха изтласкани до кръстовището на ул. "Гурко" и бул. "Васил Левски".

Ситуацията се разви само 30 минути преди началото на футболната евроквалификация "България-Унгария", която се играе без публика на стадион "Васил Левски". Бъркотията около провеждането на срещата предизвика голям обществен отзвук.

Видео: Радослав Александров, Mediapool

В минутите около началото на срещата напрежението достигна най-високата си точка. Разгневени от действията на полицията и нежелаещи да напуснат периметъра, за да протестират, част от демонстрантите предпиреха крайни мерки. Те изкъртиха част от ограда на ул. "Гурко", подпалиха кашони, изблъскаха кофите за боклук към жандармерията, а няколко минути по-късно и разбиха и подпалиха оставен от полицията бус.

Изоставеният от полицаите и изгорен бус, сн. БГНЕС

Феновете бяха разпръснати на няколко групи, като най-големите отидоха към Софийския университет и Орлов мост, а останалата част се придвижи към пл. "Партиарх Евтимий". Продължи обаче хвърлянето на различни предмети към полицаите.

По информация на bTV при претърсванията на феновете полицаите са открили ножове, бомбички и маски за лица. От БТА съобщават за пострадали полицаи и протестиращи. Има и арестувани.

Снимка: Радослав Александров, Mediapool

Безредиците затвориха движението по бул. “Цар Освободител” от бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ до бул. “Васил Левски“ и по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" от Орлов мост до ул. "Граф Игнатиев".

Снимка: Радослав Александров, Mediapool

Превозните средства на градския транспорт бяха пренасочени по обходни маршрути, което създаде проблеми с прибирането на живеещите в кварталите "Младост" и "Дружба". Автобусите, идващи оттам, бяха отклонени през кръговото кръстовище на тв кулата по бул. "Алея Яворов", бул. "Драган Цанков" и бул. "Цариградско шосе".

Тролейбусите, идващи от "Младост" и "Дружба", обръщат на кръстовището на 4-ти километър, а тези от кв. "Х. Димитър" обръщат на кръговото кръстовище на паметника на Васил Левски и обратно по маршрута си.

Пред стадиона "Васил Левски" полицейското присъствие остава засилено.

Агитка на "Черно море" блокира магистрала "Хемус"

След час и половина проверки от полицията на магистрала "Хемус", агитката на футболния отбор "Черно море“ реши да блокира магистралата на входа на София.

Минути след това полицията беше принудена да пусне привържениците на варненския отбор, които отпътуваха за стадиона.

mediapool.bg