Кламер БГ - Новини: Скопие категорично отхвърли "офертата" на София: Македонският език и нация нямат български корени

Скопие категорично отхвърли "офертата" на София: Македонският език и нация нямат български корени

България

|
Пет, 30 Окт 2020г. 12:18ч.
Скопие категорично отхвърли "офертата" на София: Македонският език и нация нямат български корени

Както се и очакваше управляващите в Скопие категорично отхвърлиха предложената от София сделка България да приеме македонския език и идентичност, но Северна Македония да признае, че те имат българска основа.

Така става все по-вероятно България да блокира приемането на преговорната рамка на Северна Македония следващия месец и планираната за декември първа междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз.

Премиерът Зоран Заев и президентът Стево Пендаревски казаха, че "твърденията, че македонският език и нация имат български корени, са неприемливи".

"Ние няма да преговаряме за идентичността на македонците и за македонския език. Това са нашите червени линии", каза Заев.

"Мога да кажа само, че Гърция призна нашето право на самоопределение. Няма да има и не трябва да има каквито и да било преговори за нашата идентичност и нашия македонски език", добави той.

Аз вярвам, че работните групи ще намерят решения, каза премиерът на Северна Македония.

Работните групи на двете външни министерства обсъждат двустранните отношения непрекъснато, но засега не се очертава пробив.

Заeв каза, че очаква българките лидери да направят конкретни стъпки по отношение на македонския език и македонската нация.

"Подчертавам, че няма да има ново споразумение и няма да има анекс към договора", каза Заев, цитиран от БТА.

Според него страната е подготвена да направи нещата по-прецизни, ако е необходимо, в рамките на споразумението, подписано с България през 2017 година.

Той за пореден път отчете, че общата историческа комисия е постигнала много. Вече има решения по пет исторически фигури и три исторически епохи.

Според българската страна обаче напредъкът е недостатъчен. София силно протестира и заради блокирането на работата на комисията за повече от 10 месеца.

Очаква се Зоран Заев да посети София, за да преговаря лично с премиера Бойко Борисов.

Bългарските управляващи засега се въздържат да коментират отношенията със Скопие в детайли, като българското предложение бе официализирано от европейската редакция на изданието "Политико".

При положение, че България има рамкова позиция на парламента си, приета с политически, а и с и национален консенсус през 2019 г., правителството няма избор и ще спре Северна Македония, ако тя не направи нещо съществено, коментираха дипломатически източници пред Меdiapool.

mediapool.bg