Кламер БГ - Новини: Щабът в София обмисля вечерен час за заведенията

Щабът в София обмисля вечерен час за заведенията

България

|
Пет, 30 Окт 2020г. 14:03ч.
Щабът в София обмисля вечерен час за заведенията

Вечерен час за заведенията в София - тази мярка ще бъде обсъдена от столичния щаб в петък, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Причината е, че при проверки в четвъртък вечер полицията е установила работещи заведения. Новината дойде след като Фандъкова и посланикът на Кралство Нидерландия Беа тен Тъшер засадиха лалета от специално селектирания вид "Сердика" по повод откриването на едноименния стенопис.

Нощните клубове, дискотеките и заведения бяха затворени със заповед на министъра на здравеопазването. От няколко дни обаче в социалните мрежи се появиха съобщения, че заведенията се опитват да заобиколят забраната като променят работното си време - например отварят по-рано. Имаше и заявки от различни заведения, че продължават да работят.

"За съжаление снощи, при проверка, която СДВР са направили в нощни заведения, които трябва да са затворени, са установени нарушения. Така че днес ще има заседание на щабаи ще коментираме вариант, при който да може да се въведе краен час на работа на всички заведения. Не вечерен час за града, а краен час за работата на заведенията", обясни Фандъкова.

Според нея такъв час трябва да гарантира, че заведенията и ресторантите, които могат да осигурят дистанция от 1.5 м между килентите, ще работят. Разговори ще има и с браншови организации, които само подавали сигнали, че има нарушения, каза още столичният кмет.

"Там, където не е възможно да се спазва дистанция, категорично не е разумно и не трябва да се възстановява работа, поне в рамките на тези две седмици, в които всички се надяваме да се получи едно такова, както лекарите го наричат, плато или задържане на ситуацията", заяви тя.

София остава най-силно засегната от коронавируса. През последните три дни има лек спад на новите случаи, но това може да е случайно, заяви Фандъкова. В петък в столицата са регистрирани 1048 новозаразени. В сряда те са били 1085, а в четвъртък – 1075. Едновременно с това обаче се увеличава броят на приетите в болница и на болните в интензивните отделения.

Междувременно от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изпратиха второ писмо до премиера Бойко Борисов. Асоциацията изразява недоволство, че управляващите преговарят единствено с Българската асоциация на заведенията (БАЗ) с председател Ричард Алибегов и не търсят мнението на други сдружения от бранша по повод Covid-мерките и подпомагането на сектора.

Поводът за второто им писмо е изказване на министъра на икономиката Лъчезар Борисов пред бТВ на 29 октомври. Тогава той каза, че е разговарял с БАЗ да бъде направена браншова камара на заведенията.

“Недопустимое представител на официалната власт да говори за държавно обединение на един частен бранш, какъвто е туристическият сектор. При това не със закон или нормативен акт и при ясни правила, а около една структура, в която членуват само част от фирмите в сектора”, пишат от БХРА.

Асоциацията пита какви и чии интереси защитава министър Борисов като представител на правителството, докато обяснява, че лично е водил разговори за разширяване на определена организация, съставена от частни субекти и превръщането й в браншова камара.

“Ние от БХРА питаме работа на министъра на икономиката ли е да обединява частния бранш? Работа на министъра на икономиката ли е да избира една от стотиците организации в туризма, при това нито най-старата, нито с най-много структури и членове и да заявява, че тя ще е ядрото на бъдещо обединение?”, се казва още в писмотона БХРА до управляващите.

Припомня се още, че вече веднъж официално организацията е възразила на факта, че на "жизненоважни за бъдещето на индустрията срещи не се канят всички национално-представени организации, а само подбрани такива". Става въпрос за срещи на министри отново само с Ричард Алибегов, а понякога и със Съюза на заведенията на Емил Коларов.

“Според нас е абсолютно недопустимо подобно официализиране на някои обединения в туризма за сметка на десетките други”, заявяват от БХРА.

От БХРА

припомнят, че асоциацията има 30-годишна история, структури в цялата страна и над 3000 членове, които представляват стотици хиляди служители. Посочват още, че само в София техни членове имат 600 заведения и ресторанти, а в цялата страна са над 4000.

Акоциацията е "категорично против разделянето на сектора" от страна на кабинета и очаква обяснение от министър на икономиката по случая.

БХРА твърди, че писмото им е подкрепено от още десетки туристически организации, сред които Българската асоциация на експертите в туризма (БАЕТ), Национална асоциация по СПА и уелнес туризъм и Асоциацията на специализираните експерти в туристическата индустрия (АСЕТИ). Имат и подкрепата на КРИБ.

Туристическият и ресторантьорският бранш у нас се представлява от десетки организации. Това прави воденето на диалог с тях изключително трудно за управляващите. Предишният министър на туризма Николина Ангелкова направи опит те да се обединят в една организация, но безуспешно.

mediapool.bg