Кламер БГ - Новини: Над 33 хил. души са под карантина, има осъдени за нарушаването ѝ

Над 33 хил. души са под карантина, има осъдени за нарушаването ѝ

България

|
Пет, 30 Окт 2020г. 15:53ч.
Над 33 хил. души са под карантина, има осъдени за нарушаването ѝ

В момента под карантина у нас са над 33 хил. души, а от началото на пандемията са били общо над 310 хил. души. Това се разбра от думите на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски.

След издаване на протокола за карантиниране, регионалните здравни инспекции ги въвеждат в информационен масив, администриран от тях, а по защитени канали тази информация достига до МВР, за да могат органите на реда да осъществяват необходимите проверки и контрол.

От 13 март тази година, когато за първи път влезе в сила извънредното положение в страната,за нарушаване на карантина са образувани над 3108 досъдебни производства, вече има над 500 постановени присъди.

По думите на Терзийски основните наказания по тях са пробация, глоба и условно лишаване от свобода, но има и "една-две", които са с ефективно лишаване от свобода.

"Заедно с органите на здравните власти продължаваме ефективно работа с една единствена цел – да не допускаме разрастването на тази болест", увери Христо Терзийски.

В страната от началото на епидемията общо 23 491 души са със съставени актове за нарушения на по-леките здравни разпоредби. От тях за неносене на предпазна маска в задължителните за това случаи са 18 197.

mediapool.bg