Кламер БГ - Новини: Синият талон на шофьорите отива в историята

Синият талон на шофьорите отива в историята

България

|
Пет, 04 Авг 2023г. 18:15ч.
Синият талон на шофьорите отива в историята

Контролният "син" талон към шофьорската книжка, който шофьорите бяха задължени да представят, ако ги спре КАТ на пътя, отива в историята.

Това става факт, след като днес в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Наказателния кодекс, с който в преходните и заключителни разпоредби се правят и промени в Закона за движение по пътищата.

Тези промени отменят задължението на водачите да носят контролния син талон, заедно с удостоверението за правоспособност за водач на моторно превозно средства.

Вместо хартиените документи - контролните точки за отчет на извършените нарушения на пътя ще се отразяват само в националния регистър за водачите по електронен път.

Промяната беше една от реформите, за които работеше Божидар Божанов като министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков. Тя беше въведена едва в края на юли 2023 г. от сегашното Народното събрание.

Законът влиза в сила три дни след обнародването му. Това означава, че от понеделник - 7 август, всички сини талони отпадат.

От "Демократична България" отбелязаха новината, като публикуваха в социалните мрежи призив "Скъсайте синия талон! Вече не ви е нужен".

mediapool.bg