Кламер БГ - Новини: БАН уволни математик, който оправдава насилието над жени

БАН уволни математик, който оправдава насилието над жени

България

|
Съб, 05 Авг 2023г. 10:53ч.
БАН уволни математик, който оправдава насилието над жени

снимка БГНЕС

Института по математика и информатика на БАН уволни математика Радослав Марков, заради редица негови коментари в социалните мрежи, с които защитава и оправдава насилието над жени.

"В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на г-н Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при БАН припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ–БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ–БАН", гласи съобщението на института.

Потребители в социалните мрежи разпространяват множество коментари на Марков в социалните мрежи, с които се оправдава насилието над жените.

"Шафрантията може да си ходи, където иска, може да се оплющи с целия град, а аз само да кимам недоволно отстрани? Като изчезнат шафрантиите, ще изчезнат и насилниците", е един от най-цитираните коментари на Марков.

В друг коментар той обяснява, че използването на ножчета, насилственото подстригване на жени и дори изхвърлянето куфари (явно с трупа на жена) в реката са нормалния начин за функционирането на отношенията между мъжете и жените, като никакви “еврогейски“ ценности не можели да ги променят.

Когато работата тръгна към уволнение, смелият математик, заплюващ “еврогейските ценности“, започна да обяснява, че коментарите му били социален експеримент, който имал цел да провокира. Той не го мислел наистина. Ако провокацията е имала за цел да го уволнят, тя може да се смята за успешна.

mediapool.bg