Кламер БГ - Новини: Асен Василев иска да освети огромните заплати в държавния сектор

Асен Василев иска да освети огромните заплати в държавния сектор

България

|
Съб, 05 Авг 2023г. 15:19ч.
Асен Василев иска да освети огромните заплати в държавния сектор

Асен Василев, снимка БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев обяви в събота своята бъдеща инициатива да освети огромните разлики в заплащането в държавния апарат. Според него това може да провокира смислен дебат за необходимите промени в заплащането на чиновници и началници на държавни фирми.

"Заплатите са много неравномерно разпределени - по министерства, по сектори, за различни длъжности в едно и също министерство. Има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията взимат два пъти и половина заплатата на премиера", каза финансовият министър в интервю за "Дарик".

Според него не е нормално директор на държавна болница да взима 40-50 пъти над средното за болницата. Той даде пример и с членове на бордове на фирми, които не са изпълнителни директори, а взимат от порядъка на 15 000 лв. на месец.

Василев коментира, като цяло не е добре в обществения сектор да получават средни възнаграждения с 20% повече от частния.

“Има начин тези нива да се регулират, но първо трябва да бъдат извадени на светло и анализирани“, каза Василев.

Междувременно стана ясно, че финансовият министър ще се опита да прокара отново идеята си клиентите на заведенията да имат право да не плащат сметката си, ако не получат фискален бон.

Предложението му беше отхвърлено по време на дебатите за бюджета за тази година след остра съпротива от ГЕРБ, въпреки аргументите, че това ще доведе до по-малко укриване на приходи от ресторантьорския бранш.

"Догодина ще опитаме пак. Мярката е чудесна, работи ефективно в Гърция", казва той, цитиран от "24 часа".

mediapool.bg