Кламер БГ - Новини: Буяр Османи: Договорът с България не е пречка за членството на Северна Македония в ЕС

Буяр Османи: Договорът с България не е пречка за членството на Северна Македония в ЕС

България

|
Съб, 05 Авг 2023г. 17:18ч.
Буяр Османи: Договорът с България не е пречка за членството на Северна Македония в ЕС

Буяр Османи, снимка БГНЕС

Договорът за приятелство и добросъседство с България не може да бъде пречка по пътя към членството на Северна Македония в ЕС, казва външният министър на страната Буяр Османи в публикувано в събота обяснително видео, адресирано към широката аудитория в страната.

В клипа той се опитва да даде кратко обяснение на същността на преговорната рамка за членство на страната в ЕС, предава БТА.

Във видеото, качено в профила му във Фейсбук, Османи разяснява, че преговорната рамка е разделена на две части. Едната част е обща и за нея не се изготвя доклад от Европейската комисия, нито е необходимо гласуване на страните членки.

Другата е специалната част на преговорната рамка с 35-те преговорни глави, по които трябва да бъдат изпълнени определени критерии и Европейската комисия подготвя доклад, а страните членки гласуват.

Критериите се съдържат в трите пътни карти,, които ще бъдат изготвени след мониторинга на ЕК. Една пътна карта е за върховенството на закона, втората е за публичната администрациям а третат е за демократичните институции. В пътната карта за върховенството на закона има план за действие за малцинствата, обяснява Османи.

По думите му само този въпрос може да се каже, че е част от отношенията с България и е “критерий, за който ще има писмен доклад и гласуване, и евентуално може да бъде някаква пречка”.

Османи отбелязва, че в нито един от тези критерии и пътни карти в специалната част на преговорната рамка няма препратка или връзка с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония

Нито има препратка към въпроса за работата на Историческата комисия или член 12 от Договора за добросъседство, с който се създава Междуправителствената комисия.

Османи уточнява, че този договор е в общата част на преговорната рамка, за която Европейската комисия не изготвя доклад, а страните членки не гласуват.

“Което не означава, че няма да изпълняваме Споразумението и прегледите по чл.12, защото те са подписани, поети са ангажименти, но по никакъв начин няма да има писмен доклад по тях, нито ще има гласуване, нито може бъде основа за нова пречка по пътя ни към ЕС“, казва във видеото Османи.

В момента северномакедонското правителство се опитва да убеди обществото, че след включването на българското малцинство в конституцията на страната няма основания да се мисли, че България задължително ще наложи ново вето върху Скопие. Това е една от основните политически тези на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ - ако Скопие изпълни исканията на България за конституционни промени, София след това ще блокира Северна Македония на друго основание.

mediapool.bg