Кламер БГ - Новини: Силно земетресение разлюля Гърция, няма жертви

Силно земетресение разлюля Гърция, няма жертви

Европа

|
Ср, 03 Март 2021г. 16:17ч.
Силно земетресение разлюля Гърция, няма жертви

Силно земетресение разлюля централна Гърция в сряда, което накара хората в най-засегнатия район панически да бягат от къщите си. Трусът, с епицентър в близост до град Еласона и град Лариса,е усетен в цяла континентална Гърция, както и в Албания, Северна Македония, Косово и Черна Гора.

Не се съобщава за жертви и материални щети, а само за трима леко ранени от паднали предмети.

Магнитудът на първия трус, според Атинския геодинамичен институт, е

от 6-а степен по скалата на Рихтер. Продължават вторични трусове с магнитуд около 5-а степен по Рихтер.

Професорът по геодинамика към Солунския университет Костас Папазахос коментира пред медиите, че се очаква вторичните трусове да продължат поне месец.

Жителите на Лариса, изплашени от силния трус, напуснаха домовете си и се настаниха в паркове далеч от сгради, свидетелства кореспондентът на БНР в Гърция. Учениците са изведени на безопасно място, в пълна мобилизация са Гражданска защита и пожарната, съобщи кметът на Лариса .Властите приканват хората в засегнатия район да останат навън.

Няма данни за пострадали български граждани.

По информация на генералното ни консулство в Солун земетресението е регистрирано на 3 март в 12:16 часа

на 24 км северозападно от град Лариса и 21 км от град Еласона (област Тесалия), като е било с магнитуд 6 по Рихтер и дълбочина 10 км. Последвали са и три вторични труса.

Земетресението е усетено в Атина и Солун, както и в други райони в западната част на страната.

Кметът на Еласона е завил, че са започнали обследвания за щети на държавни и обществени сгради. Областният управител на Тесалия е информирал, че са дадени указания за затваряне на училищата, като са в контакт с гражданска защита за координиране на съответните действия. Извършва се обследване на държавни учреждения за нанесени материални щети.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел:

+30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите:

embassy.athens@mfa.bg;embassbg@otenet.gr,consular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg

mediapool.bg