Кламер БГ - Новини: Рейтингът на нидерландския премиер е висок, но с наближаването на изборите спада

Рейтингът на нидерландския премиер е висок, но с наближаването на изборите спада

Европа

|
Четв, 04 Март 2021г. 14:48ч.
Рейтингът на нидерландския премиер е висок, но с наближаването на изборите спада

След повече от десетилетие на власт и година на битка с вируса популярността на нидерландския премиер Марк Рюте, подсилена от справянето му с пандемията, остава висока две седмици преди парламентарните избори. Но на фона на строгия локдаун заради Covid-19 подкрепата за него дава признаци за спад, като сред хората нараства умората от рестрикциите заради пандемията.

Изборите ще се състоят в продължение на три дни - ще започнат в ограничен брой избирателни секции на 15 и 16 март за хора, които са особено уязвими от коронавируса, преди същинския изборен ден 17 март. Около 2,4 млн. човека на възраст над 70 години имат право да гласуват по пощата.

Изборите се очертават като референдум за това как правителството се справя с безпрецедентната здравна криза и за различните планове на политическите партии за икономическото и социалното възстановяване, когато най-накрая кризата приключи. Прогнозата сега е, че консервативната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на Рюте ще победи и ще спечели два пъти повече от най-близкия си опонент депутатски мандати в 150-местната долна камара на парламента.

Професорът по политология от Амстердамския университет Том ван дер Меер казва, че огромната преднина на НПСД се дължи отчасти на пандемията. "Популярността на Марк Рюте /.../ получи голям тласък миналата година заради кризата с коронавируса", казва Ван дер Меер.

Редовните появявания на Рюте по телевизията, за да обясни нови мерки за локдаун, да облекчи някои ограничения или да обяви многомилиардни пакети в помощ на страдащите бизнеси, го изявиха като силен и надежден лидер, който работи неуморно, за да защити страната от най-тежката пандемия. Но с наближаването на изборите подкрепата за локдауна спада и много нидерландски предприятия стават все по-гневни заради това, че са затворени от месеци. В пандемията в Нидерландия досега са починали 15 700 човека и властите са опасяват от въздействието на по-заразния и по-смъртоносния британски щам на вируса. "Виждаме, че ефектът на това обединяване под знамената е намалял", казва Ван дер Меер. "Но същевременно избирателите на НПСД все пак още нямат ясна причина да се отдръпнат", добавя той.

Ако НПСД стане най-голямата партия в парламента, 54-годишният Рюте пръв ще има правото да състави следващото коалиционно правителство и да започне четвъртия си мандат на поста. Това би го направило най-продължително служилият премиер на Нидерландия и той би надхвърлил 12-годишния период на власт на Рууд Люберс.

Опозиционните партии обаче се опитват да акцентират върху различията си с Рюте, въпреки че те до голяма степен подкрепяха усилията на неговото правителство да овладее пандемията. Партиите отляво го обвиняват, че с пропазарните си реформи от години изтощава здравната система на страната.

Настоящата популярност на Рюте е изненадваща най-вече защото неговото правителство подаде оставка през януари заради скандала, свързан с опитите на данъчните служби да изкоренят измамите на някои родители, поискали детски надбавки. Така Рюте стана временен премиер. Парламентарно разследване установи миналата година, че данъчната политика, включваща расово профилиране, нарушава "основни принципи на върховенството на закона".

В неделя на първия голям телевизионен дебат от кампанията Рюте бе нападнат от Кристи Ронген, една от родителите, която му каза: "Вие ме разочаровахте". "Защо мислите, че можете да останете като човек, който носи крайната отговорност в скандала със социалните облаги", попита тя. "И аз си задавах същия въпрос", отговори Рюте. "Това е такова петно, такъв провал, но аз прецених, че толкова много неща са вървели добре през последните десет години, с които се гордея, че накрая реших да продължа", каза премиерът.

Най голямата нидерландска опозиционна партия е "Партията на свободата", оглавявана от депутата Герт Вилдерс - популист и противник на исляма, който остро критикува правителството за справянето с коронавирусната криза, вкл. за бавния старт на ваксинационната кампания и за налагането на вечерен час. Повечето от основните партии отхвърлят идеята да работят в коалиция с Вилдерс заради неговата шумна антиислямска реторика. Това на практика изключва тази партия като кандидат за влизане в ново правителство.

Крайнодесният популистки "Форум за демокрация", който преди две години се представи силно на местни избори, претърпя вътрешна криза миналата година заради съобщения за антисемитизъм в редиците му. Някои ключови негови членове напуснаха и създадоха конкурентна партия, която е издигнала кандидати за изборите през март. Тази нова партия е сред рекордните на брой 37 групи, регистрирани за участие в изборите, и е допълнително раздробяване на нидерландската политическа сцена, което може да затрудни съставянето на нова управляваща коалиция. След последните избори през март 2017 г. на Рюте бяха необходими рекордните - за периода след Втората световна война - 225 дни да състави третия си кабинет.

Лидерът на "Партията на труда" Лилиане Плоумен е призовала клонящите вляво партии да работят заедно, защото "ако не го направим, единствените, които ще се смеят, ще са НПСД".

По БТА

mediapool.bg