Кламер БГ - Новини: Стана ли Сърбия първата китайска колония в Европа?

Стана ли Сърбия първата китайска колония в Европа?

Свят

|
Пон, 01 Март 2021г. 14:39ч.
Стана ли Сърбия първата китайска колония в Европа?

Преди 60 години Мао Цзедун чрез Енвер Ходжа и Албания, а днес Си Дзинпин чрез Александър Вучич и Сърбия се опитват да разширят влиянието на Китай на европейския континент, пише вестник "Блиц" под заглавие "Стана ли Сърбия първата китайска колония в Европа?".

Официалните лица отправят идентични послания за стратегическо партньорство и желязно приятелство, което в случая на Сърбия за съжаление все повече се превръща в желязна примка

Само през последните девет години управлението на Вучич на практика подари на китайците най-големите сръбски промишлени комплекси, като металургичния комбинат в Смедерево иминно-металургичния комплекс Бор, включително и най-голямото находище на мед и злато, пише вестникът, цитиран от БТА.

Сдружението "1 от 5 милиона" предупреди днес, че животът на хората в Майданпек, в Борски окръг, е "под удара" на китайската компания Zijin Mining Group, за която твърдят, че заплашва гражданите, че ще ги изхвърли от жилищата им и ще руши сгради, пише вестник "Данас".

Вече посочихме плашещия факт, че продавайки рудника на китайската компания, управляващите са продали и град Майданпек.

Продали са и всичко, което беше собственост на рудника - земята, нивите, недвижимите имоти, обектите, изградени навремето от миньорите, отделяйки от личните си доходи, твърди сдружението, според което това включва и жилищата.

Затова да бъдем солидарни, да защитим Майданпек, да защитим градовете си, призовава сдружението и обявява митинг пред сградата на община Майданпек в петък, на 5 март.

mediapool.bg