Кламер БГ - Новини: Скандал с луксозна вечеря разклати върховете на властта в Япония

Скандал с луксозна вечеря разклати върховете на властта в Япония

Свят

|
Пон, 01 Март 2021г. 15:30ч.
Скандал с луксозна вечеря разклати върховете на властта в Япония

Премиерът на Япония Йошихиде Суга се извини днес след оставката на своя ключова говорителка, която заедно с други висши чиновници бе порицана за присъствието си на скъпа вечеря, платена от сина на Суга, предаде Ройтерс.

Макико Ямада, прессекретар на правителство, изпрати оставката си от болницата, където бе настанена поради влошено здраве. Администрацията на Суга и 60-годишната говорителка бяха подложени на публични критики, след като списание съобщи миналия месец, че синът на премиера Сейго Суга, президент на компания, продуцираща телевизионни програми за сателитен канал, е платил за луксозна вечеря на висши бюрократи. Японският закон за етиката на държавните служители забранява те да получават подаръци или безплатни забавления от компании или лица, които може да бъдат възприети като търсене на облаги.

"Много съжалявам, че член на моето семейство е бил замесен в поведение, в резултат на което държавни служители са нарушили етичния закон, и дълбоко се извинявам на гражданите", каза Суга пред парламента. Той изрази дълбокото си съжаление, че случилото се е разклатило доверието на обществото към неговото правителство.

Според японски медии сметката от въпросната вечеря е възлязла на 74 203 йени (696 долара) на човек. Заради постъпването в болница бившата вече правителствена говорителка Ямада не се е явила днес на заседание на парламентарна комисия, за да даде обяснения за друга вечеря със Сейго Суга през 2019 г., когато е работела в министерството на вътрешните работи и комуникациите.

mediapool.bg