Кламер БГ - Новини: Саркози е осъден на затвор за корупция

Саркози е осъден на затвор за корупция

Свят

|
Пон, 01 Март 2021г. 16:50ч.
Саркози е осъден на затвор за корупция

Бившият френски президент Никола Саркози беше осъден на една година затвор ефективно и още две години условно за опит да подкупи съдия. Той е предложил престижна работа в Монако в замяна на информация за наказателно разследване в неговата политическа партия.

Магистратът Гилбърт Азиберт и бившият адвокат на Саркози Тиери Херцог получиха същата присъда. Саркози може да изтърпи наказанието в дома си с електронна гривна за контрол, вместо да отиде в затвора. Очаква се бившият президент да обжалва.

Саркози "знаеше, че прави грешка", каза съдията, произнесъл осъдителната присъда. Магистратът коментира, че действията на бившия президент са създали "много лош образ на правосъдието" в очите на обществото.

Това е втората осъдителна присъда срещу френски президент. Преди Саркози и Жак Ширак получи двугодишна условна присъда през 2011 г. за това, че е уредил с фиктивни работни места в кметството на Париж свои политически съюзници, докато е бил кмет на френската столица.

Прокуратурата поиска четири години затвор за Саркози, но съдът сериозно редуцира исканото наказание.

Делото бе фокусирано върху записаните от службите разговори между съдия Азиберт и адвоката на Саркози – Тиери Херцог. Записите са направени в рамките на друго разследване – че Саркози е приел незаконни плащания от наследницата на L'Oreal Лилиан Бетенкур за президентската му кампания през 2007 г.

Подслушван е бил таен телефон, регистриран на измислен човек - Пол Бисмут. Чрез този телефон Саркози е комуникирал със своя адвокат.

Срещу Саркози ще започне и още едно дело по афера "Бигмалион". По този случай Саркози е обвинен, че с измама е успял да похарчи повече пари за президентската си кампания през 2012 г., отколкото е било позволено по закон.

Саркози бе президент от 2007 до 2012 година, но не успя да се пребори за втори мандат.

mediapool.bg