Кламер БГ - Новини: Според спасители има още над хиляда изчезнали при земетресението на остров Сулавеси

Според спасители има още над хиляда изчезнали при земетресението на остров Сулавеси

Свят

|
Пет, 05 Окт 2018г. 11:54ч.
Според спасители има още над хиляда изчезнали при земетресението на остров Сулавеси

Изглежда има още над хиляда безследно изчезнали след земетресението и вълните цунами, ударили остров Сулавеси на 28 септември и взели повече от 1500 жертви. Това съобщи днес индонезийската спасителна служба, съобщи Франс прес.

По наши данни в квартал Балароа на град Палу са били затрупани над хиляда къщи, "значи вероятно има още и над хиляда изчезнали", дори ако "някои са успели да излязат", обясни Юсуф Латиф, говорител на спасителите.

Органите на реда са задържали над 90 мародери в пострадалите райони от провинция Централно Сулавеси, съобщи днес на брифинг Сетио Васисто, говорител на индонезийската полиция, цитиран от ТАСС.

Всички правонарушители са били хванати в административния център - град Палу. Мародерите не само са нападали складове с храни и питейна вода, но са обирали магазини и са разбивали банкомати, разказа той.

Полицията ще действа най-решително срещу подобни престъпници, увери говорителят. Подсилени патрули от полицаи и военни са изпратени на места, потенциално застрашени от мародери - бензиностанции, магазини, пазари и други.

По последни данни 1 558 души са загинали по време на бедствията на остров Сулавеси, още 113 се водят като безследно изчезнали, пострадали са около 2500 местни жители, а над 70 хиляди са били принудени да напуснат домовете си.

mediapool.bg