Кламер БГ - Новини: Сенатът в САЩ ще гласува номинацията на Кавано за Върховния съд

Сенатът в САЩ ще гласува номинацията на Кавано за Върховния съд

Свят

|
Пет, 05 Окт 2018г. 12:08ч.
Сенатът в САЩ ще гласува номинацията на Кавано за Върховния съд

Американският Сенат ще гласува кандидатурата на Брет Кавано за член на Върховния съд, докато срещу се надигат протести.

Номинацията на Кавано разпали скандал в Съединените щати, а причината е, че три жени повдигнаха обвинения срещу него за сексуален тормоз.

Въпреки че Кавано отхвърли обвиненията, президентът Доналд Тръмп възложи на ФБР допълнително разследване по случая.

Вчера сенаторите се запознаха с доклада на Федералното бюро, като им беше наложена забрана да разгласяват каквито и да било подробности.

А междувременно пред сградата на Сената, в която гласуват кандидатурата на Кавано, се проведе протест срещу него.

По време на демонстрациите бяха арестувани 302 души. Сред задържаните се оказаха и актрисите Ейми Шумър и Емили Ратайковски.

Кавано защити безпристрастността и независимостта си в необичаен публичен опит да разсее опасенията за способността му да владее темперамента си след емоционалните си и в много моменти дори гневни изблици на изслушването в сенатската комисия по правосъдие миналата седмица във връзка с обвиненията срещу него в сексуални посегателства, пише в. "Ню Йорк таймс".

Можете да разчитате да бъда същият съдия и човек, какъвто съм бил в течение на цялата си 28-годишна кариера като юрист, писа Кавано в рубрика за лични мнения във в. "Уолстрийт джърнъл".

Той призна, че съжалява за част от казаното от него пред правната комисия и изрази надежда за хората да е ясно, че се е явил пред нея като син, съпруг и баща. Обръщението му вероятно е адресирано към неколцината законодатели, които още не са решили как да се произнесат тази сутрин на гласуване, което ще сложи край на дебатите за кандидатурата на Кавано и ще подготвят пристъпването към окончателното решение по утвърждаването му.

Републиканците изглеждаха все по-уверени вчера, че Кавано ще бъде утвърден, въпреки че ако трима от четиримата сенатори, които още не са решили как да гласуват, отхвърлят кандидатурата му, това ще обърка процедурата, допълва вестникът.

Сенатът се събира за ключово гласуване, докато битката около предложения от президента Тръмп кандидат за Върховния съд Брет Кавано навлиза в заключителната си фаза, отбелязва в. "Хил". Четирима сенатори - трима републиканци и един демократ - вчера още не знаеха как да гласуват, макар двама от тях да изразиха удовлетворение от разследването на ФБР на твърденията за сексуално насилие, заплашили да торпилират назначаването на Кавано.

Републиканските лидери в Сената планират ключово процедурно гласуване, а гласуването по утвърждаването на Кавано ще се състои в събота следобед, посочва вестникът.

В редакционна статия в. "Вашингтон пост" призовава сенаторите да отхвърлят кандидатурата на Кавано. Докато сенаторите се готвят да гласуват, те както и останалата част от страната, трябва да се запитат кой Кавано оценяват.

Стабилният, консервативен юрист, като какъвто той беше известен преди сагата с утвърждаването му, или един партийно пристрастен кадър, изпитващ подозрения и неприязън към демократите, с възможни злодеяния в миналото си?. Когато президентът Тръмп го номинира, Кавано бе смятан за квалифициран юрист, когото всеки президент консерватор би избрал.

Предвид отказа на републиканците да проучат Кавано както следва и предвид това, което научихме за него по време на процедурата, днес смятаме, че утвърждаването му би било тежък удар както за Върховния съд, така и за страната, подчертава вестникът.

mediapool.bg