Кламер БГ - Новини: Службите за сигурност в Беларус нахлуват в апартаменти и задържат изборни наблюдатели

Службите за сигурност в Беларус нахлуват в апартаменти и задържат изборни наблюдатели

Свят

|
Ср, 13 Дек 2023г. 13:11ч.
Службите за сигурност в Беларус нахлуват в апартаменти и задържат изборни наблюдатели

Алес Беляцки

Службите за сигурност в Беларус нахлуват в апартаменти на територията на цялата страна и задържат хора на работните им места в рамките на стотици обиски на изборни наблюдатели с наближаването на изборите догодина, съобщи беларуският център да защита на човешките права „Вясна“, цитиран от Асошиейтед прес.

Това е поредна репресия срещу защитници на правата на човека и демокрацията преди парламентарните и местните избори, които трябва да бъдат произведени през февруари.

Съобщава се и за проверки на телефоните на активисти, както и за това, че те са принуждавани да подписват предупреждения срещу „насърчаване на екстремистки дейности“. Това обвинение вече е използвано срещу активисти за демокрация и при осъдителна присъда носи до 7 години затвор.

Служители на основната разузнавателна служба КГБ, запазила названието си от съветско време, принуждават активисти, които са били наблюдатели на последните президентски избори, да записват „видеоклипове, в които се разкайват“.

Властите не са коментирали тази информация.

Беларус беше разтърсен от протести в периода на спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко през август 2020 г. Според опозицията и Запада победата на Лукашенко беше измамна, отбелязва АП.

Оттогава властите са задържали над 35 000 души, като много от тях са били изтезавани в ареста, а други избягаха от страната.

Активистът на „Вясна“ Павел Сапелка нарече най-новите обиски „поредна атака срещу гражданското общество и отмъщение на властите за дейността на независимите наблюдатели на изборите през 2020 г.“.

„Наблюдаваме увеличаване на нивото на репресии в Беларус преди изборите, а властите отново се опитват да сплашат всички активни хора“, каза Сапелка.

„Правозащитници и доброволци вече са принудени да действат почти нелегално, но продължават работата си“.

В края на ноември бяха обискирани домовете на роднини на опозиционни лидери и активисти, които вече са напуснали страната.

Според „Вясна“, в затвора по политически причини са 1 474 души, сред които е и Нобеловият лауреат за мир Алес Бяляцки.

mediapool.bg