Кламер БГ - Новини: Ново разследване срещу задържана в Русия журналистка от Радио "Свободна Европа"

Ново разследване срещу задържана в Русия журналистка от Радио "Свободна Европа"

Свят

|
Ср, 13 Дек 2023г. 16:41ч.
Ново разследване срещу задържана в Русия журналистка от Радио "Свободна Европа"

Алсу Курмашева

Руски следователи са започнали ново разследване на задържана американската журналистка от руски произход, като я обвиняват, че е разпространила фалшива информация за руската армия, съобщи днес държавна медия, цитирана от Ройтерс.

Алсу Курмашева, журналистка от Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", е в ареста от 18 октомври, след като за кратко бе задържана и преди това, през юни, при опит да напусне Русия, където тя пристигнала, за да посети майка си.

Работодателят ѝ заяви, че тя е несправедливо и жестоко преследвана.

Курмашева е вторият представител на медия от САЩ, задържан в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 година. Очаква се настоящият срок на предварителното ѝ задържане в родната ѝ република Татарстан да изтече на 5 февруари.

Съд я призна за виновна, че не е декларирала, че притежава американски паспорт, което е задължително според руското законодателство, и я глоби. След това тя бе обвинена, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент" – нарушение, за което законът предвижда до пет години затвор.

Според свързаната с руската държава медия "Татар-Информ" Курмашева сега официално е била обвинена и че умишлено е събирала военна информация, която би могла да бъде използвана против Русия. По думите на медията в центъра на новите обвинения е книга, редактирана от работещата в Прага Курмашева, в която били събрани историите на руснаци, които се противопоставят на войната в Украйна.

Разследващите смятат, че редактирането и популяризирането на книгата от нейна страна е равносилно на умишлено разпространяване на фалшива информация за руската армия, подтиквано от политическа ненавист, добавя "Татар-Информ". Законът предвижда наказание от до 10 години затвор за този вид престъпление.

Агенция Ройтерс отбелязва, че руските власти към момента не са коментирали информацията от "Татар-Информ".

mediapool.bg