Кламер БГ - Новини: Камарата на представителите разреши разследване за импийчмънт на Джо Байдън

Камарата на представителите разреши разследване за импийчмънт на Джо Байдън

Свят

|
Четв, 14 Дек 2023г. 13:37ч.
Камарата на представителите разреши разследване за импийчмънт на Джо Байдън

Джо Байдън, Сн. БГНЕС/ЕПА

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ разреши започването на разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън след гласуване късно в сряда.

Камарата, в която републиканците имат мнозинство, гласува с 221 гласа "за" срещу 212 "против" за одобряване на разследването, което проучва дали Байдън се е облагодетелствал неправомерно от чуждестранните бизнес сделки на 53-годишния си син Хънтър Байдън, предаде Ройтерс.

Републиканците започнаха разследването неофициално преди близо три месеца. То беше стартирано от предишния председател на Камарата, републиканеца Кевин Маккарти.

Гласуването в сряда се състоя часове след като синът на президента Хънтър Байдън не се яви на изслушване при закрити врата пред членовете на Камарата, но пред журналисти потвърди готовността си да даде публични показания - предложение, което републиканците от камарата отхвърлиха, пише "Гардиън".

Срещу сина на американския президент са повдигнати две федерални обвинения - за притежание на оръжие и укриване на данъци.

Белият дом отхвърли разследването като необосновано с факти и политически мотивирано. Още през септември говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер осъди плановете на републиканците да започнат разследване за импийчмънт срещу държавния глава.

Действията на републиканците са по-скоро политически с оглед предстоящите президентски избори в края на 2024 г., където вероятно Джо Байдън и Доналд Тръмп отново ще се изправят един срещу друг. Процедурата може да се окаже добра стратегия за предизборната кампания на републиканците.

"Камарата вече се изказа и мисля, че е наше конституционно задължение да извършваме надзор след подобно гласуване", заяви републиканецът Джим Джордан, цитиран от Ройтерс.

Ръководителят на комисията за надзор към Камарата на представителите каза, че Джо Байдън многократно е лъгал американския народ.

Усилията за отстраняването на Байдън от поста обаче изглеждат обречени на неуспех. Републиканците все още нямат необходимите доказателства, а освен това дори Камарата на представителите да гласува за импийчмънт на президента, Сенатът трябва да гласува за осъждането му по обвиненията с мнозинство от 2/3. Това е почти невъзможно, имайки предвид, че демократите имат мнозинство в Сената.

Основните обвинения срещу Байдън са, че е използвал влиянието си, когато е бил вицепрезидент на Барак Обама между 2009 и 2017 г., за да даде възможност на сина си да осъществи съмнителни бизнес начинания в Китай и Украйна.

Републиканците намериха доказателства, че Хънтър Байдън е карал клиентите да вярват, че той може да осигури достъп до кабинета на вицепрезидента, но не са предоставили доказателства, че Байдън е предприел някакви официални действия, за да помогне на тези бизнеси или да се е облагодетелствал финансово от тях.

"Републиканците в Камарата на представителите не ме подкрепят. Вместо да направят нещо, за да помогне на американците да живеят по-добре, те са съсредоточени да ме атакуват с лъжи", коментира ситуацията Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

mediapool.bg