Кламер БГ - Новини: Путин: Мирът в Украйна ще настъпи, когато Русия постигне целите си

Путин: Мирът в Украйна ще настъпи, когато Русия постигне целите си

Свят

|
Четв, 14 Дек 2023г. 17:58ч.
Путин: Мирът в Украйна ще настъпи, когато Русия постигне целите си

Руският президент Владимир Путин отговаря на граждани и журналисти Сн. ЕПА/БГНЕС

Мирът в Украйна ще настъпи тогава, когато Русия постигне целите на своята "специална военна операция", които остават неизменни. Това каза днес руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция.

"Мирът ще настъпи тогава, когато постигнем целите си. Те не се променят. Напомням за какво сме говорили - за денацификация и демилитаризация на Украйна, за неутралния ѝ статут", каза руският лидер в отговор на журналистически въпрос.

Употребяваното от Москва понятие "денацификация" се отнася до твърденията на Русия, че украинското правителство е силно повлияно от радикални националистически и неонацистки групи. Това твърдение е осмивано от Украйна и Запада, посочва Ройтерс.

Путин проведе днес комбинирана пряка линия с граждани и пресконференция с медиите. Комбинираното събитие, под названието "Равносметка за годината", започна малко след 12 ч. московско време и продължи 4 часа и 4 минути, като през това време Путин отговори на 67 въпроса, съобщава РИА Новости.

В залата присъстваха представители на руски медии и акредитирани в страната журналисти. Модератори на дискусията бяха прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, водещата от телевизия "Първи канал" Екатерина Березовска и журналистът от телевизия "Русия-1" Павел Зарубин.

Въпросите си гражданите можеха да задават на специален сайт в текстови или видео формат, на безплатни номера и през социалните мрежи "ВКонтакте" и "Одноклассники".

Путин, който е на власт от близо 24 години и миналата седмица обяви, че ще се кандидатира за преизбиране, беше посрещнат с аплодисменти при пристигането си в залата в центъра на Москва. Миналата година той не проведе традиционната си пресконференция, след като военните му не успяха да превземат Киев и след като украинската армия си върна териториите в източната и южната част на страната.

Но на фона на това, че украинският президент Володимир Зеленски е принуден да моли за повече американска помощ, след като контраофанзивата [украинската] е в застой и след като се появиха съобщения, че подкрепата на Запада за Киев вече не е монолитна, той реши да се изправи отново пред медиите - въпреки че изявата е силно режисирана и е по-скоро спектакъл, отколкото форма на обществен контрол върху властта, отбелязва Асашиейтед прес.

Без нова военна мобилизация, но 15 хиляди мобилизирани се губят

Путин увери, че не се планира нова военна мобилизация в Русия след тази през есента на 2022 г. "Днес тя не е необходима", каза той и добави, че близо 486 000 души са се записали доброволно в редиците на руската армия, освен мобилизираните миналата година 300 000 души, и "потокът от доброволци не секва".

В рамките на мобилизацията през 2022 г. бяха призовани 300 000 души, от които около 244 000 души все още са в зоната на бойните действия, а 41 000 бяха уволнени от служба поради навършване на пределна възраст, по здравословни или други причини, каза президентът.

Разликата в обявените цифри е 15 000 души, които не са на фронта, но в същото време не са уволнени. Вероятно става дума за загинали мобилизирани, чийто брой руските власти не съобщават официално, отбелязва The Moscow Times.

До октомври 2023 г. руската служба на Би Би Си в съвместно проучване с Mediazona успя да потвърди смъртта на 4029 мобилизирани (общо официално потвърдените загуби на руските войски по техни данни са 34 412 души).

Общо 617 000 руски войници сега са на фронта, каза Путин. Тоест почти 40% от участниците във военните действия са мобилизирани.

В навечерието на Директната линия роднини на мобилизираните в каналите на Telegram ги призоваха зрителите да "бомбардират“ организаторите на пресконференцията на президента с въпроси за демобилизацията на техните близки. На екрана в залата, където се проведе Директната линия, се излъчваха SMS-и от руснаци, сред които въпросите "Кога ще бъдат освободени мобилизираните?”, "Защо 300 хиляди души трябва да служат за цялата страна?”, "Кога ще започнат мирните преговори?“ Нямаше коментар за това, което се показваше на екрана.

Гаф

Организаторите на годишната пресконференция на руския президент допуснаха и очевиден гаф, като на екраните се появиха текстови съобщения, съдържащи критики по негов адрес, съобщава британският в. "Дейли телеграф".

Едно от тях гласеше: "Г-н президент, кога истинската Русия ще бъде същата като тази по телевизията?"

В друго се питаше: "Защо вашата "реалност" е в противоречие с нашата житейска реалност?"

"Не се кандидатирайте за още един президентски мандат", настояваше трето съобщение, добавяйки: "Дайте път на младите!"

"Този въпрос няма да бъде показан", се отбелязваше по-нататък.

Друго текстово съобщение гласеше: "Бих искал да знам кога нашият президент ще обърне внимание на собствената си страна? Ние нямаме образование, нямаме здравеопазване. Пред нас е бездна..."

"Дейли телеграф" отбелязва, че Путин не е отговорил на нито едно от текстовите съобщения, които изглежда са били изпратени от граждани.

Суверенитетът на Русия

"Съществуването на Русия без суверенитет е невъзможно, а главното е той да бъде укрепен", добави Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент отбеляза, че суверенитетът е много широко понятие. "Укрепването на външния суверенитет означава укрепване на отбраната на страната и на сигурността по границите ѝ. Това е и укрепване на обществения суверенитет. Имам предвид безусловното гарантиране на правата и свободите на гражданите, развитието на политическата ни система, на парламентаризма. И най-накрая това е гарантирането на сигурността в сферите на икономиката и технологиите", каза той.

Икономиката е достатъчно стабилна

Руският президент заяви, че руската икономика е достатъчно стабилна, за да "върви напред" въпреки икономическите санкции, войната в Украйна и конфронтацията със Запада, предаде Франс прес.

По думите на Путин, запитан за устойчивостта на икономиката на санкциите, страната му разполага с "достатъчен резерв" благодарение на "силната консолидация на руското общество", "стабилността на финансовата и икономическата система на страната" и "нарастващия военен потенциал" на Москва.

Украйна не произвежда почти никакви оръжия, а всичко получава "на аванта", каза руският президент.

"Днес Украйна почти нищо не произвежда. Опитват се да запазят нещо, но почти нищо не произвеждат. Всичко внасят, извинете ме за израза, на аванта. Но тази аванта все някога може и да свърши. И по всички личи, че вече приключва", каза Путин.

Безработицата в Русия е спаднала до 2,9 процента - безпрецедентна стойност в историята на страната, а това е много добър показател за състоянието на икономиката, каза руският лидер.

Въпреки това той призна, че инфлацията в Русия остава висока, като се очаква до края на годината да достигне 7,5-8 процента, което е източник на безпокойство сред населението, и обеща, че Централната банка ще вземе подходящи мерки за ограничаването ѝ.

Руският президент заяви още, че очаква БВП да нарасне с 3,5 процента през тази година. "Това означава, че сме наваксали изоставането и сме направили голяма крачка напред", каза той.

Путин се надява да има размяна на затворници за Гершкович и Уилан, но преговорите не са "лесни"

Руският президент заяви, че се надява да бъде постигнато споразумение за възможна размяна на затворници за задържания в Русия кореспондент на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и излежаващия затворническа присъда бивш американски морски пехотинец Пол Уилан, но САЩ трябва да се вслушат в условията на Русия, предаде Ройтерс.

Малко преди изказването на Путин руски съд постанови, че 32-годишният Гершкович трябва да остане зад решетките поне до 30 януари.

Агенцията отбелязва, че Путин е бил запитан за случаите на двамата мъже от репортер на в. "Ню Йорк таймс".

"Искаме да постигнем споразумение и тези споразумения трябва да бъдат взаимно приемливи, като трябва да удовлетворяват и двете страни", добави руският президент. По думите му Русия поддържа постоянни контакти със САЩ по този въпрос.

"Това не е лесно, няма да навлизам сега в подробности, но като цяло ми се струва, че ние говорим на език, който е разбираем един за друг. Надявам се, че ще намерим решение. Но, повтарям, американската страна трябва да ни чуе и да вземе подходящо решение, което да устройва руската страна", каза Путин.

Русия арестува московския кореспондент на "Уолстрийт джърнъл" Гершкович по обвинение в шпионаж през март. Гершкович, "Уолстрийт джърнъл" и Белият дом отричат, че той е шпионин или работи за правителството на САЩ.

Ветеранът от морската пехота Пол Уилан бе арестуван през 2018 г., осъден за шпионаж в полза на САЩ през 2020 г. и получи присъда от 16 години затвор. Както Уилан, така и американското правителство отричат обвиненията.

Според правителството на САЩ и двамата мъже са задържани неправомерно.

Русия е отворена за разговори с френския президент Еманюел Макрон и други представители на ЕС, ако те са заинтересовани от такива контакти, каза още по време на пресконференцията Путин, отбелязва Ройтерс.

Лично ангажиран

По време на пресконференцията Путин изглеждаше спокоен и отпуснат, въпреки че често прочистваше гърлото си - което той обясни с това климатика. Изявата му е насочена предимно към вътрешната аудитория и е шанс за него да изглежда лично ангажиран с решаването на проблемите на обикновените руснаци и да засили авторитета си преди изборите на 17 март.

По време на въпрос за цената на платените пътища Путин си водеше бележки и създаваше впечатление, че прави сметки в тетрадка.

Той отговори и на въпроси на група деца от анексирания от Русия Крим за течащия покрив и мухъла в спортната им зала и на жена, която се обърна към "моя любим президент", за да се оплаче от рязкото покачване на цената на яйцата.

"Съжалявам и се извинявам за това. Гаф в работата на правителството", отговори Путин, като обясни, че производството на яйца не отговаря на търсенето и обвини правителството, че не е увеличило вноса достатъчно бързо.

Държавните медии съобщиха, че са били изпратени поне 2 милиона въпроса към Путин.

Преди да влязат на мястото, участниците бяха тествани за КОВИД-19 и грип. Путин наложи строга карантина за посетителите при него по време на пандемията от КОВИД-19.

mediapool.bg