Кламер БГ - Новини: Аржентина предприема шокови икономически мерки

Аржентина предприема шокови икономически мерки

Свят

|
Ср, 13 Дек 2023г. 14:50ч.
Аржентина предприема шокови икономически мерки

Хавиер Милей

Аржентина обяви рязка девалвация на своята валута и съкращаване на енергийните и транспортните субсидии като част от шокови икономически мерки, които според новия президент Хавиер Милей са необходими за справяне с икономическата "извънредна ситуация", предаде Асошиейтед прес.

Министърът на икономиката Луис Капуто заяви във вторник в телевизионно послание, че аржентинското песо ще бъде девалвирано със 100 процента от 400 за щатски долар до 800 за долар.

"В продължение на няколко месеца ще бъдем по-зле от преди", каза министърът, два дни след като либертарианецът Хавиер Милей положи клетва като президент на втората по големина икономика в Южна Америка и веднага предупреди за строги мерки.

Милей каза, че страната няма време да обмисля други алтернативи.

Годишната инфлация в Аржентина е 143 процента, а националната валута се срина. Страната има и огромен фискален дефицит, търговски дефицит от 43 млрд. долара, както и плашещ дълг от 45 млрд. долара към Международния валутен фонд, като до април трябва да изплати 10,6 млрд. долара на многостранните и частните кредитори.

mediapool.bg