Кламер БГ - Новини: Ройтерс: "Стихията" Георгиева води МВФ през бурята на коронавируса

Ройтерс: "Стихията" Георгиева води МВФ през бурята на коронавируса

Свят

|
Пон, 13 Апр 2020г. 16:54ч.
Ройтерс: "Стихията" Георгиева води МВФ през бурята на коронавируса

Българският икономист Кристалина Георгиева се очертава като мощния глас на бедните, в момент когато коронавирусната пандемия, тласнала света към рецесия, заплашва да потопи в хаос развиващите се страни, пише Ройтерс.

Директорката на Международния валутен фонд (МВФ) е израснала зад "Желязната завеса" на Съветския съюз и често си спомня колко болезнено е било спестяванията на майка й да изчезнат за една нощ при валутната криза от 90-те години на миналия век, припомня агенцията.

Тя е безкомпромисна към необходимостта да спаси от подобна ситуация най-бедните страни в света, на които се пада една четвърт от населението на планената.

Управлението на кризата от Георгиева, описвана от колеги като "стихия", "непреколонна" и "машина", се отличава с видео селфита към персонала и среднощни телефонни разговори с правителствени лидери, отбелязва Ройтерс.

Тя предупреди за опасностите още когато епидемията до голяма степен бе ограничена до Китай, обръщайки се към стотиците политици на Мюнхенската конференция по сигурността в средата на февруари: "Трябва да се молим за най-доброто и да се подготвим за най-лошото".

Миналата седмица Георгиева отправи ново предупреждение.

"Няма съмнение, че 2020-а ще бъде изключително трудна", заяви тя.

По думите й нещата могат дори да се влошат през 2021 година в зависимост от сегашните действия на богатите държави.

mediapool.bg