Кламер БГ - Новини: В Дубай официално бе открита конференцията на ООН за климата КОП28

В Дубай официално бе открита конференцията на ООН за климата КОП28

Свят

|
Четв, 30 Ноем 2023г. 16:12ч.
В Дубай официално бе открита конференцията на ООН за климата КОП28

Сн. ЕПА/БГНЕС

В Дубай днес беше официално открита конференцията на ООН за климата КОП28 (COP28), предаде Франс прес.

Обявявайки тазгодишния форум за открит, неговият председател Султан ал Джабер призова страните да намерят допирни точки в политиките за постигането на глобалните цели в областта на климата, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че тъй като Джабер е и главен изпълнителен директор на националната петролна компания на ОАЕ, той се стреми да постигне помирителен тон след месеци на критики по повод назначаването му начело на КОП28.

Председателят на миналогодишното издание на конференцията (КОП27) - външният министър на Египет Самех Шукри - прикани присъстващите на откриването да запазят минута мълчание за "всички цивилни, убити в настоящия конфликт в Газа", както и за двама починали наскоро дипломати ветерани от конференциите.

В Дубай се събраха представители на близо 200 държави, които в течение на две седмици ще обсъждат ключови теми, свързани с климата, под председателството на Обединените арабски емирства.

Намаляване на вредните емисии в атмосферата, постепенно оттегляне от използването на изкопаеми горива, предоставяне на средства от богатите за бедните страни, за да го сторят, както и за компенсиране на щетите от измененията на климата ще бъдат сред водещите теми, около които ще се водят разговорите.

Годишната конференция, която ще продължи до 12 декември, се провежда в момент, когато светът е напът през 2023 г. да постави нов рекорд за най-високи отчетени температури, припомня Ройтерс. Същевременно нови доклади потвърждават, че поетите до момента ангажименти в областта на климатичната политика не са достатъчни, за да предотвратят най-тежите последици от глобалното затопляне.

През 2015 г. в Париж страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (198 страни) се ангажираха да ограничат, ако е възможно, ръста в глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и след това очертаха национални траектории за намаляване на парниковите газове. Настоящите ангажименти обаче подготвят света за по-топъл климат с 2,8 градуса по Целзий до 2100 г.

Събитието тази година се очаква да събере рекордните 70 000 души, включително най-много представители на бизнеса от всички проведени досега климатични срещи на върха на ООН.

Ключовите въпроси

Сред ключовите решения, които трябва да бъдат взети в Дубай, ще бъде дали за първи път да се договори постепенен отказ от световното потребление на изкопаеми горива и замяната им с източници на енергия като слънце, вятър и др., предвид че парниковите газове, отделени от изгарянето на изкопаеми горива, са основната причина за климатичните промени.

Важна задача на КОП28 ще бъде да се направи оценка колко голямо е отклонението от целта за повишаване на температурите до максимум 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалната епоха. Процесът, известен като "Глобалната равносметка" ще включва план на високо равнище, който да насочва страните какво да направят, за да постигнат тази цел. След това от правителствата ще зависи да превърнат този план в национални политики и цели, които ще трябва да представят пред ООН през 2025 г.

В навечерието на конференцията ЕС, САЩ и ОАЕ събираха подкрепа за споразумение за утрояване на мощностите за възобновяема енергия в света, инсталирани до 2030 г. Над 100 страни вече са подкрепили тази инициатива, макар някои като Китай и Индия все още да не са напълно убедени.

Друга ключова задача на форума е оформянето на първият в света фонд за компенсиране за загуби, който трябва да помогне на страните, които вече са понесли непоправими щети от последиците на климатичните промени като суши, наводнения и повишаване на морското равнище. Представители на развитите и развиващите се страни са постигнали първоначално споразумение по структурата на фонда, но сделката не е окончателна, докато не бъде одобрена от страните на КОП28.

Друг тест е дали богатите държави ще обявят предоставяне на средства за този фонд на конференцията. ЕС и САЩ вече обявиха, че ще го направят и притискат Китай и ОАЕ да сторят същото.

Българското участие

Тази година България за първи път ще участва на форума със собствен щанд, където представители на властите, бизнеса, финансиращи институции и гражданското общество ще представят амбициите и постиженията на страната ни в областта на климатичната политика в 22 панела с 22 събития. Очаква се президентът Румен Радев да открие павилиона утре, на 1 декември.

В обособеното пространство представители на държавата, бизнеса, неправителствения сектор и науката ще имат възможност да представят постижения в декарбонизацията, както и дейността и амбициите си в сферата на технологиите и иновативните екологични производства. В откриващото събитие се очаква да участват лидери на други държави и ръководители на делегации, представени на КОП28.

На 2 декември президентът Румен Радев ще направи национално изказване в рамките на Срещата на върха за климата.

В програмата на държавния глава са предвидени редица двустранни срещи, както и участие в събитие на най-високо равнище за официално представяне на Декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Документът подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигане на въглеродна неутралност и поставя амбицията за утрояване на ядрените мощности в световен мащаб в периода 2020 - 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5°С.

Фонд за обезщетение на уязвимите от климатичните промени страни

Веднага след откриването й страните, които участват в международната конференция за климата постигнаха споразумение за създаване на фонд за изплащане на компенсации за понесени загуби и щети на климатично уязвимите страни по света, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Това е една положителна стъпка, която вероятно ще намали напрежението, породено от спорове по финансови въпроси във връзка с климатичните промени между северните и южните държави на планетата, отбелязва АФП.

Историческото решение за фонд за компенсации беше приветствано с аплодисменти от делегатите. То придава конкретни измерения на основния резултат, постигнат на международната конференция КОП 27 в Египет миналата година, когато създаването на този фонд беше одобрено по принцип, но без никакви детайли.

След една година на спорове между Глобалния север и юг на 4 ноември в Абу Даби беше първи крехък компромис за правилата за функциониране на този фонд. Сега според финалния компромис, постигнат в Дубай, се предвижда фондът да започне да функционира догодина.

Текстът за създаването на фонда разсейва опасенията, че няма да бъде постигнат компромис в хода на преговорите за намаляване на парниковите емисии, отговорни за глобалното затопляне, отбелязва Франс прес.

Мадлен Диуф Сар, председателка на групата на "Най-малко напредналите страни", която обединява 46-те най-бедни държави в света, приветства решението за фонда и заяви, че то има огромно значение за климатичната справедливост в света. "Един празен фонд обаче не може да помогне на нашите съграждани", подчерта тя.

"Сега богатите страни трябва да обявят, че ще внесат значителни суми в него", каза Фридерике Рьодер", представителка на неправителствената организация "Глоубъл ситизън".

Веднага ОАЕ обявиха, че отпускат 100 милиона долара. Германия обеща 100 милиона долара, Великобритания - до 60 милиона долара, САЩ -17,5 милиона долара и Япония - 10 милиона долара, съобщи Ройтерс.

Тези суми са все още далеч от десетките милиарди долари, необходими за компенсиране на щетите, причинени от климатичните промени на най-уязвимите държави в света, отбелязва Франс прес.

Тези развиващи се страни поискаха да бъде постигната целта от 100 милиарда долара за новия фонд. Сумата е еквивалентна на 100-те милиарда годишна помощ, която развитите държави са обещали на развиващите се, за да се адаптират към климатичните промени и да извършат екологичен преход. Тази цел така и не беше постигната през 2020 г., както беше обещано, и вгорчава трайно отношенията между Глобалния север и Глобалния юг., посочва АФП.

Първите средства в новия фонд ще позволят финансирането на пилотни проекти, за да бъде проверено как функционира той. Когато фондът се докаже като надеждно средство в очите на инвеститорите, тогава ще се действа по-глобално, обясни европейски дипломат.

Според приетия днес текст фондът трябва да бъде временно за четири години към Световната банка. Развиващите се страни първоначално се противопоставяха на тази клауза, защото упрекват Световната банка, че е контролирана от Запада и не е адаптирана към техните нужди, отбелязва Франс прес.

От своя страна развитите държави, начело със САЩ, отказваха техните вноски във фонда да бъдат задължителни и настояваха за доброволен принцип. Те искат и разширяване на донорската база за фонда, така че тя да обхваща и нововъзникващи пазарни икономики като Саудитска Арабия и Китай.

mediapool.bg