Кламер БГ - Новини: Руски опозиционер беше глобен, защото не е докладвал какво прави в затвора

Руски опозиционер беше глобен, защото не е докладвал какво прави в затвора

Свят

|
Пет, 01 Дек 2023г. 18:49ч.
Руски опозиционер беше глобен, защото не е докладвал какво прави в затвора

Владимир Кара-Мурза

Руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза беше глобен днес с 50 000 рубли (560 долара), защото не е представил пълен отчет за поведението си като регистриран "чуждестранен агент", въпреки че излежава 25-годишна присъда за държавна измяна в сибирска наказателна колония, предаде Ройтерс.

Хората или организациите, обявени за "чуждестранни агенти", трябва редовно да представят подробни доклади за дейността си и финансите.

Кара-Мурза, който е руски и британски гражданин, беше осъден през април на 25 години затвор за държавна измяна и разпространение на "невярна информация" за войната на Русия в Украйна.

Той беше обявен за "чуждестранен агент" на 22 април 2022 г., същия ден, в който беше задържан, след като произнесе речи в Съединените щати и Европа, в които обвини Русия в бомбардиране на цивилни граждани в Украйна.

Друг лишен от свобода опозиционен активист, Иля Яшин, беше глобен 45 000 рубли (500 долара) от московски съд за това, че не е пояснил, както се изисква, че е "чуждестранен агент" в публикациите си в приложението "Телеграм".

"РИА Новости" цитира негово изявление, направено чрез видеовръзка от затвор в Смоленска област, в което Яшин подчертава, че няма възможност да публикува никакви материали, тъй като е в наказателна колония, а преди това е бил в следствения арест.

mediapool.bg