Кламер БГ - Новини: Новият президент на Аржентина обсъди плана си за реформи с Кристалина Георгиева

Новият президент на Аржентина обсъди плана си за реформи с Кристалина Георгиева

Свят

|
Съб, 25 Ноем 2023г. 10:09ч.
Новият президент на Аржентина обсъди плана си за реформи с Кристалина Георгиева

Хавиер Милей и Кристалина Георгиева са обсъдили сериозните икономически предизвикателства, пред които е изправена Аржентина.

Новоизбраният аржентински президент Хавиер Милей обсъди с директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева проблемите пред страната и програмата си за реформи, съобщиха световните агенции.

"Днес имах отличен разговор с директора на МВФ Кристалина Георгиева, в който обсъдихме сериозните икономически предизвикателства, пред които е изправена страната ни. Разказах ѝ за различните аспекти на нашия план за съкращаване на бюджетните разходи и за нашата парична политика", обяви той.

По думите му фондът "е показал готовност за сътрудничество за намирането на структурните решения, от които се нуждае Аржентина".

Георгиева каза, че двамата с Милей са обсъдили предизвикателствата пред Аржентина, но и "решителните" политически действия, от които аржентинската икономика се нуждае.

Аржентина в момента е изправена пред проблеми като инфлация, наближаваща 150 процента, задаваща се рецесия и отрицателни нетни резерви на централната банка от минус 10 милиарда долара. Южноамериканската страна е обвързана с кредитна програма от МВФ в размер на 44 млрд. долара, но среща трудности в погасяването на дължимите вноски по нея, отбелязва Ройтерс.

"МВФ се ангажира да подкрепи усилията за трайно намаляване на инфлацията, подобряване на публичните финанси и увеличаване на растежа с основен двигател частния сектор", добави Георгиева.

На 19 ноември в Аржентина се състоя втори тур на президентските избори, на който либертарианецът Милей, издигнат от дясната коалиция "Свободата идва", победи икономическия министър Серхио Маса. Милей, който е икономист по образование, се обявява за минимална намеса на държавата в живота на хората, премахване на централната банка като мярка за борба с инфлацията, обещава да приватизира държавните компании и не изключва преминаване към долара. Той ще встъпи в длъжност на 10 декември.

mediapool.bg