Кламер БГ - Новини: Путин: Скрипал е просто отрепка

Путин: Скрипал е просто отрепка

Свят

|
Ср, 03 Окт 2018г. 17:27ч.
Путин: Скрипал е просто отрепка

Руският президент Путин нарече бившия служител на руското военно разузнаване – ГРУ, Сергей Скрипал "шпионин, предател на родината и отрепка", съобщи Интерфакс.

"Виждам, че някои ваши колеги (на модератора) пробутват теорията, че г-н Скрипал е едва ли не някакъв правозащитник. А той просто е шпионин. Предател на родината. Има такова понятие - предател на Родината. Е, той е един от тях. Той е просто отрепка. Толкоз", каза Путин на заседанието на "Руската енергийна седмица".

Ситуацията с отравянето на Скрипал Путин нарече "шпионски скандал", който се "раздухва изкуствено".

"Понякога наблюдавам какво се случва и се удивявам. Пристигнали някакви мъже и започнали да тровят клошарите ви. Що за глупости?! Те да не са чистачи?!", каза Путин.

Путин посочи, че във всяка страна се отнасят по този начин към предателите. Същевременно констатира, че "никому не е било необходимо да трови" някакъв предател, който е бил заловен, излежал си е присъдата и е бил пуснат на свобода.

Путин изрази учудване, че водещият на дискусията е подел тази тема.

"Сега ние с вас за какво говорим - за петрола и газа или за шпионажа?" - попита той и се пошегува: "Хайде да минем на друга древна професия, да обсъдим какво става в тази сфера на бизнеса".

Продължавайки в този тон, президентът на Руската федерация заяви, че шпионажът, както и проституцията, "е една от най-важните професии в света", което никой не е премахвал и засега не е в състояние да премахне.

Бившият офицер Сергей Скрилал, осъден в Руската федерация за държавна измяна, и дъщеря му Юлия бяха отровени в Солсбъри на 4 март.

Случаят предизвикаха международен скандал. Лондон твърди, че руската държава е замесена в покушението и повдигна обвинения срещу двама руснаци.

Москва обаче системно отрича да има каквото и да е общо с нападението.

mediapool.bg