Кламер БГ - Новини: Заподозрян за убийството на словашкия журналист е посочил поръчител

Заподозрян за убийството на словашкия журналист е посочил поръчител

Свят

|
Четв, 04 Окт 2018г. 13:01ч.
Заподозрян за убийството на словашкия журналист е посочил поръчител

Един от четиримата задържани за убийството на словашкия разследващ журналист – Ян Куциак, е посочил поръчителя на покушението, предаде в сряда вечерта всекидневникът "Денник Н", цитиран от Франс прес.

Заподозреният като посредник при извършването на престъплението предприемач от град Комарно – Золтан А., е уличил в показанията си 55-годишния мултимилионер Мариан Кочнер, който е в арест от юни по делото за фалшиви записи на заповед.

Бизнесът на Кочнер е бил обект на разследвания на убития журналист, разказал Золтан А. Според разследващите той е посредничил между Алена Ж., смятана за човека, платил за убийството, предполагаемия физически извършител Томаш С. и шофьора, който вероятно го е закарал до мястото на престъплението – Мирослав М. Четирима бяха арестувани и обвинени за престъплението миналата седмица.

"Денник Н" цитира в публикацията си източници, близки до разследването, според които Золтан е признал, че Алена му разкрила, че именно Кочнер е поръчал убийството на Ян Куциак.

От прокуратурата съобщиха в понеделник, че още през февруари Алена Ж. е платила 70 000 евро за покушението. Тази версия обаче засега не дава отговор на въпроса – защо заподозряната ще плаща за убийството без да е била в конфликт с Куциак и рпедвид факта, че е дължала големи суми заради неплатени данъци.

Според словашката преса обаче Алена е работила като преводачка от италиански за Кочнер, който щял да бъде кръстник на дъщеря й.

Куциак разследваше връзките между калабрийската мафия и словашки политици. Убийството на журналиста и годеницата му Мартина Кушнирова, застреляни в дома им в провинцията, предизвика масови демонстрации срещу словашкото правителство и доведе до оставката на премиера Роберт Фицо, припомня БТА.

Мариан Кочнер пък е известен със заплахите си срещу журналисти. Всекидневникът SME припомня, че миналата година мултимилионерът се закани да публикува данни за личния живот на журналисти. Според главния редактор на изданието, в което работеше приживе Ян Куциак – Aktuality.sk., Кочнер се интересувал лично от убития журналист.

mediapool.bg