Кламер БГ - Новини: Проруските сепаратисти проведоха избори в Донбас

Проруските сепаратисти проведоха избори в Донбас

Свят

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 11:36ч.
Проруските сепаратисти проведоха избори в Донбас

Жителите на източните украински региони, контролирани от проруските сепаратисти, гласуваха на избори, отхвърлени като нелегитимни от Киев и Запада, съобщиха световните агенции.

Гласуването беше за избор на ръководители на правителства и членове на законодателни събрания на самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР).

Подкрепяните от Русия бунтовници в тези региони се бият срещу украинските сили от пролетта на 2014 г., а конфликтът е отнел живота на над 10 000 души.

Споразумение от 2015 г. за спиране на войната призовава за произвеждане на местни избори в Донецк и Луганск, но украинският президент Петро Порошенко, САЩ и Европейският съюз казват, че гласуването е нелегитимно, защото се провежда на места, където Украйна няма контрол.

Сепаратистите обаче твърдят, че изборите са важна стъпка към същинска демокрация в регионите. Изборите вероятно ще утвърдят изпълняващите длъжността ръководители на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник.

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон разкритикуваха изборите в сепаратистките региони, определяйки ги като "незаконни и нелегитимни".

След среща с Порошенко в Париж лидерите заявиха, че "така наречените избори" подкопават териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

mediapool.bg