Кламер БГ - Новини: НАТО призова Китай за диалог с цел обуздаване на ядрената надпревара

НАТО призова Китай за диалог с цел обуздаване на ядрената надпревара

Свят

|
Вт, 28 Септ 2021г. 13:50ч.
НАТО призова Китай за диалог с цел обуздаване на ядрената надпревара

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази безпокойство от "увеличаването на ядрения арсенал на Китай". По време на видеоконферентен разговор с китайския министър на външните работи Ван И той призова страната му да се съгласи на диалог с цел обуздаване на надпреварата в ядреното въоръжаване, предаде Франс прес, като се позова на пресслужбата на Алианса.

НАТО не смята Китай за свой враг, подчертал Столтенберг. В същото време той призовал Пекин да спазва международните си ангажименти и да действа по отговорен начин (като част от) международната система".

Генералният секретар на НАТО изразил безпокойствата на организацията от прибягването от Китай към принуда, от увеличаването на ядрения му арсенал и от липсата на прозрачност при модернизирането на неговите въоръжени сили.

В разговора била обсъдена и ситуацията в Афганистан. Столтенберг подчертал необходимостта да бъде гарантирано, че "тази страна няма да служи отново като платформа за терористи".

На този етап Китай отказва да се включи в преговори с двете ядрени суперсили - САЩ и Русия - за съкращаване на арсеналите.

mediapool.bg