Кламер БГ - Новини: "Историческо" споразумение. Гърция и Франция ще си помагат при заплахи от страни в НАТО

"Историческо" споразумение. Гърция и Франция ще си помагат при заплахи от страни в НАТО

Свят

|
Вт, 28 Септ 2021г. 15:24ч.
"Историческо" споразумение. Гърция и Франция ще си помагат при заплахи от страни в НАТО

Сн. ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подписаха в Париж споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което определиха като "историческо".

Сделката предвижда закупуването от Гърция на три френски фрегати с възможност за четвърта. Финансовите параметри все още не са известни, но се предполага, че покупката е за около 3 млрд. евро. Подготвя се и сделка за три съвременни корвети Gowind.

Споразумението засилва сътрудничеството в областта на сигурността и спомага за опазването на суверенитета и териториалната цялост на двете страни. Това също е важен етап в европейската отбрана, каза Макрон, цитиран от "Катимерини".

По думите на Мицотакис, то проправя пътя за "автономна европейска отбрана, равна на нейната икономическа мощ".

Споразумението затвърждава гръцко-френското приятелство, което "надхвърля рамките на ЕС и НАТО", посочи той.

Съгласно споразумението Франция се ангажира да предостави незабавна военна помощ на Гърция - и обратно - в случай на нападение от трета страна, дори ако тази страна е в един от техните съюзи - като Турция, която е член на НАТО, пояснява държавната информационна агенция ANA-MPA, цитирана от "Фокус".

На церемонията по подписването на споразумението присъстваха френските министри на отбраната и външните работи Флоранс Парли и Жан-Ив Льо Дриан и гръцкият външен министър Никос Дендиас.

Гърция вече се съгласи да купи 24 бойни самолета "Rafale" от френския самолетостроител Dassault Aviation, 12 от които използвани.

На пресконференцията днес с Мицотакис Еманюел Макрон за първи път говори по темата за споразумението между Австралия, САЩ и Великобритания, което накара Париж да преосмисли традиционните си съюзи, отбелязва Ройтерс. Макрон призова за по-силна европейска автономия на фона на все по-засиленото преориентиране на интересите на Вашингтон към Китай и Индо-Тихоокеанския регион, посочва агенцията.

"Европейците трябва да престанат да бъдат наивни. Когато сме под натиск от сили, които понякога втвърдяват позициите си, ние трябва да реагираме и да покажем, че имаме силата и капацитета да се защитим. Не да ескалираме, но да се защитим", каза Макрон и увери, че споразумението с Гърция не е "алтернатива на алианса със САЩ".

mediapool.bg