Кламер БГ - Новини: Великобритания моли шофьорите: Не пълнете бутилки от вода с гориво

Великобритания моли шофьорите: Не пълнете бутилки от вода с гориво

Свят

|
Вт, 28 Септ 2021г. 16:00ч.
Великобритания моли шофьорите: Не пълнете бутилки от вода с гориво

Великобритания моли шофьорите: Не пълнете бутилки от вода с гориво

Британският транспортен министър призова днес шофьорите да се въздържат от пълненето на стари бутилки от вода с гориво на бензиностанциите, след като в големите градове колонките пресъхнаха поради паническо купуване, предаде Ройтерс.

"Започваме да виждаме много несигурни признаци на стабилизиране, които все още няма да се усетят в дължината на опашките пред бензиностанциите", каза транспортният министър Грант Шапс. Той добави, че запасите на много бензиностанции са били възстановени.

"Колкото по-скоро всички ние се върнем към нормалните ни навици на купуване, толкова по-скоро ситуацията ще се реши - и призовавам обществеността да направи това. В частност, без повече бутилки от вода на бензиностанциите: това е опасно и не помага", каза той.

Опашки от шофьори се извиха пред тези бензиностанции, които все още работят в големите градове, въпреки че десетки от тях бяха затворени поради липса на бензин и дизел.

Шапс каза, че кризата с горивото почти напълно се дължи на пандемията, която е спряла изпитите за издаване на разрешително за управляване на камион.

"Този проблем почти напълно се дължи на коронавируса и невъзможността по време на локдаун да изпитваме нови шофьори на тирове", каза Шапс

"Често чувам да се споменава Брекзит и няма съмнение, че и той е фактор. От друга страна това всъщност ни помогна да променим правилата, за да можем да изпитаме повече шофьори по-бързо. Това е гъвкавост, която получихме като излязохме от ЕС и ни позволява да променим закона", допълни той.

Търговци призовават да се разшири визовата програма за шофьори на камиони

За милиони британски домакинства Коледата тази година може да се окаже разочароваща, освен ако правителството не разшири новата визова схема за допускане на чуждестранни шофьори на камиони в страната. Това предупреди днес браншова органзиация на търговците на дребно, цитирана от Ройтерс.

"Коледа не е само храна, така че за да се избегне разочарованието на милиони домакинства през празничния сезон, призоваваме правителството бързо да разшири програмата (. . .) за шофьори на тежкотоварни камиони във всички сектори на търговията на дребно", каза Андрю Опи, директор за храни и устойчивост в Британския консорциум на търговците на дребно (British Retail Consortium).

Той допълни, че ще минат месеци, докато се намерят достатъчно британски шофьори.

Правителството обяви по-рано планове да издаде временни визи за 5000 шофьори на камиони от чужбина, да спре действието на закони за защита на конкуренцията и да привлече отново в занаята бивши шофьори в опит да се справи с липсата на професионалисти в бранша.

Армията в готовност

Властите съобщиха днес, че поставят армията в режим на готовност да се намеси като част от усилията да се разреши кризата в снабдителните вериги, която доведе до паническо запасяване с горива и изчерпаване на запасите на бензиностанциите.

През последните месеци сериозни проблеми срещат също така търговците на дребно и ресторантите.

Военни шофьори на цистерни ще получат специално обучение, преди да бъдат изпратени да помогнат за справяне с кризата в снабдяването.

Заради нарасналото търсене в някои области на страната 50 до 90 процента от бензиностанциите останаха без гориво. Недостигът на шофьори се оценява на до 100 000 души.

Правителството обяви също така, че удължава изтичащите през идните три месеца специални лицензи за управление на тежкотоварни автомобили, които дават право за транспортиране на горива. Това ще позволи на шофьорите да продължат да работят, без да преминават опреснителни курсове.

mediapool.bg