Кламер БГ - Новини: Лавини затрупаха 11 души в руския Хабаровски край

Лавини затрупаха 11 души в руския Хабаровски край

Свят

|
Съб, 29 Дек 2018г. 13:06ч.
Лавини затрупаха 11 души в руския Хабаровски край

Три лавини паднаха край минен обект на златодобивната компания "Многовершинное" в далекоизточния руски Хабаровски край и затрупаха десет души, включително спасители, а още един остана блокиран в битово помещение.

Спасени са 9 души, които са в задоволително състояние, информира представител на компанията майка на "Многовершинное" - "Хайланд голд майнинг лимитид". Един човек е открит мъртъв, друг е починал от раните си в местния здравен пункт, съобщава ТАСС.

Първата лавина е паднала на територията на компресорна станция на златодобивната компания, където е имало един човек. На помощ му се притекла спасителна група от 10 души, но тогава паднала втора лавина и те също са били затрупани под снега.

Лавините не са толкова широко разпространени в Хабаровски край, колкото на полуостров Камчатка, на остров Сахалин и Курилските острови. Тази година обаче над Охотско море постоянно кръжат циклони, съпроводени с обилни валежи. За образуване на лавини е достатъчна снежна покривка от 30-40 см по стръмните склонове с наклон над 15 градуса, обясни за руската агенция Юрий Зонов, професор в Далекоизточния федерален университет на Русия.

mediapool.bg