Кламер БГ - Новини: 4-ма убити и 12 ранени при бомбено нападение срещу туристически автобус в Египет

4-ма убити и 12 ранени при бомбено нападение срещу туристически автобус в Египет

Свят

|
Съб, 29 Дек 2018г. 13:32ч.
4-ма убити и 12 ранени при бомбено нападение срещу туристически автобус в Египет

Трима виетнамски туристи и египетски екскурзовод загинаха при бомбено нападение срещу автобуса им, докато преминавали край пирамидите в Гиза, южно от Кайро. Това съобщи египетската прокуратура, цитирана от Франс прес.

Това е първото нападение срещу туристи в Египет от юли 2017 г. насам.

При нападението, за което никой не е поел отговорност, бяха ранени 12 души, включително 11 туристи и шофьора.

"Самоделно взривно устройство е избухнало при преминаването на автобуса, превозващ 14 виетнамски туристи", уточни в комюнике министерството на вътрешните работи.

Египетските сили за сигурност ликвидираха тази сутрин 40 заподозрени екстремисти при спешна антитерористична операция в Гиза и Северен Синай след атентата срещу туристи в Кайро снощи, предаде Ройтерс в събота, като цитираха съобщение на вътрешното министерство в Кайро.

Силите за борба с тероризма атакуваха "екстремистки клетки на радикали, планирали нападения срещу държавни институции, туристически обекти, служители от армията и полицията, също и места, където се упражняват религиозни култове", се казва в съобщението.

По данни на ведомството 14 терористи са ликвидирани в предградие на Кайро, още 16 - в крайпътен жилищен комплекс недалеч от столицата, други 10 - в град Ариш, Северен Синай. При обиски са открити множество огнестрелни оръжия, боеприпаси, самоделни взривни устройства и експлозиви.

След серия нападения срещу християни бе засилена охраната на всички църкви и коптски храмове в Египет, а през празничните дни силовите структури действат в специален режим, който ще остане в сила до православната Коледа, отбелязвана от някои вярващи по юлианския календар - на 7 януари.

Засилена бе и охраната на туристическите обекти. Затова екстремистите са потърсили слабо място в системата за сигурност и са решили да нападнат движещ се автобус. Има данни, че експлозивът е бил задействан от разстояние.

mediapool.bg