Кламер БГ - Новини: Италианският премиер: Помощите от Китай и Русия няма да променят външната ни политика

Италианският премиер: Помощите от Китай и Русия няма да променят външната ни политика

Свят

|
Вт, 05 Май 2020г. 12:52ч.
Италианският премиер: Помощите от Китай и Русия няма да променят външната ни политика

Премиерът на Италия Джузепе Конте е декларирал, че няма промяна във външната политика на неговата страна заради получените помощи от Русия и Китай за справяне с коронавирусната инфекция. Това съобщи Ройтерс, като се позова на вестник "Стампа".

"Що се отнася до геополитиката на тези, които са получили помощ, мога да потвърдя, че нашата външна политика днес е идентична с вчерашната", каза пред вестника Конте по повод интервю на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър за "Стампа".

В публикуваното в понеделник интервю Еспър заявява, че Русия и Китай се възползват от вирусната пандемия, за да налагат интересите си в Европа и "да всеят разделение в НАТО и Европа". "Стампа" цитира днес думи на Конте, че Италия е получила помощите "при пълна прозрачност" за италианското обществено мнение и съюзниците си.

В отделно интервю за "Република" министърът на отбраната Лоренцо Гуерини казва: "Ние общуваме с всички, но стълбовете на нашата сигурност са НАТО и Европейският съюз. И това остава непременено". Той добавя, че Италия е получила помощи от няколко държави, включително европейски, САЩ, Китай и Русия, но това "не променя ни най-малко нашата традиционна рамка на международни отношения".

mediapool.bg