Кламер БГ - Новини: Виртуално посещение на гробищата стана популярно в Турция

Виртуално посещение на гробищата стана популярно в Турция

Свят

|
Вт, 05 Май 2020г. 15:24ч.
Виртуално посещение на гробищата стана популярно в Турция

Виртуално посещение на гробищата и видеоразговор с близките от гроба на покойника е услуга, която набира все по-голям интерес в Турция на фона на епидемията от коронавирус, съобщава "Хюриет дейли нюз", предаде БТА във вторник.

Предложението е на частна фирма в Анталия, която полага грижи за гробовете и поставя цветя върху тях, особено при поводи като Свети Валентин, Деня на майката и религиозни празници, на които хората обикновено посещават починалите си близки.

Основаната преди 12 години фирма на Мехмет Четин напоследък регистрира нараснало търсене на виртуалните обиколки на гробището за роднините и близките на покойника, които предлага в последно време. Това се дължи преди всичко на епидемията от коронавирус,.

Преди празника Рамазан байрам (23-26 май) Четин организира и видеоразговори с роднините от гроба на покойника, за да могат те лично да се уверят колко чист и поддържан е той.

Особено актуална е услугата по време на месеца Рамазан, предхождащ празника, когато за мюсюлманите е обичайно да посещават местата за вечен покой на своите починали близки.

"Някои дори се молят за душите на обичните си хора по време на видеоразговорите", споделя Четин.

mediapool.bg