Кламер БГ - Новини: Стопява се преднината на Джо Байдън пред Доналд Тръмп

Стопява се преднината на Джо Байдън пред Доналд Тръмп

Свят

|
Ср, 06 Май 2020г. 11:23ч.
Стопява се преднината на Джо Байдън пред Доналд Тръмп

Преднината на Джо Байдън пред Доналд Тръмп за президентските избори в САЩ се стопява през последните седмици, тъй като кандидатът на демократите се затруднява да поддържа контакта с гласоподавателите заради епидемията от новия коронавирус. Това показва публикувано допитване на института Ипсос за Ройтерс.

Извършената вчера анкета сочи, че 43 процента от запитаните регистрирани избиратели биха подкрепили Байдън на вота на 3 ноември, а 41 процента предпочитат Тръмп.

Това на практика означава изравнени позиции поради процента на статистическа грешка в допитването.

В подобна анкета от миналата седмица Байдън водеше с 6 процентни пункта пред Тръмп, а в допитване между 15 и 21 април с 8 пункта.

Бившият вицепрезидент е принуден да води кампания от дома си в щата Делауер заради ограничителните мерки за борба с коронавируса, който е взел над 70 000 жертви в САЩ и е лишил от работа 30 милиона души.

За сметка на това Тръмп е застанал начело на борбата с пандемията в САЩ и доскоро редовно участваше в брифингите на Белия дом.

Някои от водещите новини, свързани с Байдън в последно време, наблягат на обвиненията на негова бивша сътрудничка от времето, когато е бил сенатор, че той я е подложил на сексуално посегателство през 1993 г. Миналата седмица Байдън заяви, че такова никога не се е случвало.

Политическото отражение от това обвинение още не е ясно. В анкетата на Ипсос 53 процента от запитаните казват, че са донякъде или много запознати с обвинението към Байдън за сексуално посегателство.

В същата анкета 43 процента от американците казват, че Тръмп е по-подходящ за създаване на работни места, а 32 процента смятат, че Байдън би се справил по-добре. Така по този показател преднината на Тръмп пред Байдън става 13 процентни пункта. В подобна анкета от средата на април тази преднина е била 6 пункта.

Според 37 процента от анкетираните Тръмп е по-подходящ за ръководенето на усилията за борба с коронавируса, а 35 процента предпочитат с това да се заеме Байдън. В подобна анкета от средата на април Байдън е имал лека преднина пред Тръмп по този въпрос.

42 процента от запитаните одобряват като цяло начина, по който Тръмп управлява като президент, а 53 процента са недоволни от него. Рейтингът на президента се задържа относително стабилен от повече от година.

Анкетата на Ипсос е проведена онлайн на английски език из цялата територия на САЩ сред 1215 пълнолетни американци, сред които 1015 са се идентифицирали като регистрирани гласоподаватели. Статистическото отклонение е плюс-минус 3 процентни пункта.

mediapool.bg