Кламер БГ - Новини: Спасяването на живота пред рестарта на икономиката предпочитат повечето хора в света

Спасяването на живота пред рестарта на икономиката предпочитат повечето хора в света

Свят

|
Вт, 05 Май 2020г. 13:02ч.
Спасяването на живота пред рестарта на икономиката предпочитат повечето хора в света

Значително мнозинство от хората по света искат правителствата им да дадат приоритет на спасяването на човешкия живот пред стъпките към рестартиране на икономиките, които бяха ударени от мерките за спиране на разпространението на коронавируса. Това сочи проучване в световен мащаб на Еделман тръст барометър (Edelman Trust Barometer), цитирано от Ройтерс.

Компанията за комуникационен маркетинг Еделман, която от две десетилетия анкетира десетки хиляди души за доверието им в основните институции, оспорва твърдението, че умората от изолацията нараства сред хората, които са засегнати от пандемията.

Общо 67 процента от интервюираните над 13 200 души между 15 и 23 април са съгласни с тезата, че най-важният приоритет за правителствата трябва да бъде спасяването на колкото може повече човешки животи, дори това да означава, че икономиката ще се възстанови по-бавно. Едва една трета подкрепя твърдението, че става все по-важно за правителствата да спасяват работни места и да рестартират икономиката, отколкото да взимат всички предпазни мерки, за да осигурят безопасността на хората.

Проучването на Еделман, се основава на данните от анкетите, проведени в Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Япония, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Корея, Великобритания и САЩ.

Близо 76 процента от анкетираните в Япония са на мнение, че трябва да се даде приоритет на общественото здраве над икономиката спрямо само 56 процента в Китай, където новият коронавирус бе регистриран за първи път миналата година.

В Канада, Великобритания и Франция 70 процента или повече от участвалите в проучването са за отдаване на предимство на опасенията за здравето. В САЩ, където протестите срещу карантината в някои случаи бяха окуражавани от президента Доналд Тръмп, 66 процента предпочитат спасяването на човешки животи.

Сложно е, тъй като имаме две кризи едновременно - здравна криза и икономическа криза, каза главният изпълнителен директор на Еделман Ричард Еделман.

Хората обаче си казват - вече прекарахме шест или седем седмици с ограничения, какво са още седмица или две, добави той.

Проучването на Еделман показва, че доверието в институцията на правителството е нараснало на всички равнища с глобално увеличение от 11 процентни пункта спрямо януарското проучване и е достигнало 65 процента.

Данните отразяват одобрението за държавната подкрепа за икономиката и работата на обществените здравни услуги.

В същото време едва 29 процента са на мнение, че главните изпълнителни директори и бизнес лидерите вършат много добра работа, която отговаря на изискванията на момента.

mediapool.bg