Кламер БГ - Новини: Земетресение с магнитуд 7,2 край остров Минданао, предупреждението за цунами е отменено

Земетресение с магнитуд 7,2 край остров Минданао, предупреждението за цунами е отменено

Свят

|
Съб, 29 Дек 2018г. 11:38ч.
Земетресение с магнитуд 7,2 край остров Минданао, предупреждението за цунами е отменено

Земетресение с магнитуд 7,2 бе регистрирано в района на южния филипински остров Минданао. Това съобщи Геофизичният институт на САЩ, предаде Ройтерс.

Тихоокеанският център за предупреждения за цунами съобщи, че има опасност от цунами в намиращите се близо до земетресението части на Тихия океан и че не е застрашен американският щат Хавай. По-късно обаче предупреждението бе отменено.

"Цунами не се забелязва на най-близките до бреговете на Филипините станции за контрол на морското равнище", се казва в съобщението.

Епицентърът на земетресението се е намирал на 196 км югоизточно от град Давао на остров Минданао в морето Сулавеси. Данни за разрушения и пострадали хора засега няма.

От индонезийския център за предупреждения за земетресения и цунами също потвърдиха, че силният трус в море Сулавеси не представлява опасност за Индонезия и няма да предизвика цунами по островите и архипелазите в граничната с Филипините провинция Северен Сулавеси. Според шефа на центъра Рахмат Трийоно епицентърът на труса е бил на 200 км от индонезийския архипелаг Талауд и е бил на дълбочина около 69 километра.

mediapool.bg