Кламер БГ - Новини: Загинали и десетки в неизвестност след срутване на жилищен блок в Русия

Загинали и десетки в неизвестност след срутване на жилищен блок в Русия

Свят

|
Пон, 31 Дек 2018г. 14:55ч.
Загинали и десетки в неизвестност след срутване на жилищен блок в Русия

Четирима души загинаха, а десетки са в неизвестност, след като десететажен панелен жилищен блок с 12 входа се срути частично в уралския град Магнитогорск, съобщиха властите на руската Челябинска област, предаде БТА.

Първоначалната информация беше за трима загинали и 79 души в неизвестност. По-късно властите съобщиха, че жертвите вече са четири. Установена е съдбата на 52 от 120-те жители на пострадалия вход, съобщи губернаторът на Челябинска област Борис Дубровски, цитиран от ТАСС. В тях се включват четирите жертви, 16 евакуирани, четирима души в болница и 28, които не са пострадали. Съдбата на 68 жители на входа все още е неизвестна. Към 14 часа българско време хората в неизвестност намаляха на 35.

Причината за инцидента е взрив на битов газ.

Газът изглежда е експлодирал на втория етаж от сградата, построена през 1973 г. Евакуирани са хората от два входа - 60 души, съобщи градската управа на своя сайт. По предварителни данни са повредени 48 апартамента, в които са живели 110 души.

Блокът се намира в центъра на Магнитогорск. В сградата има и офиси на различни организации.

Подаването на газ за блока е спряно. Според зам.-губернатора Олег Климов в него живеят 1100 души. Губернаторът Борис Дубровски - шеф на оперативния щаб по случая, информира за 300 нуждаещи се от подслон след експлозията. За тях се подготвя общежитие.

Спасително-издирвателните действия на местопроизшествието продължават. В тях участват всички градски спешни служби - над 1300 души с 200 единици техника, включително специалисти от федералното министерство на извънредните ситуации. По данни на федералния хидрометеорологичен център температурата на въздуха в Магнитогорск е минус 17 градуса, а през нощта се очаква да падне до 27 градуса под нулата.

Студът затруднява работата на аварийните екипи и създава проблеми за хората, които може все още да се намират под развалините, заяви местният клон на Министерството на извънредните ситуации. Спасителната акция е затруднена и от това, че други два входа на блока може да се срутят при разчистването на отломките.

Режим на извънредна ситуация е обявен в целия град с население над 415 000 души. По нареждане на президента Владимир Путин за Магнитогорск отпътуваха руският министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев с оперативна група и здравният министър Вероника Скворцова, информира агенцията. В най-скоро време там ще пристигнат и спасители от аеромобилния отряд "Центроспас". По-късно в града пристигна и Путин. Очаква се той да се срещне с местните власти и с пострадали от взрива.

Правителството на Русия ще предостави цялата необходима помощ на пострадалите при трагедията в Магнитогорск. Това заяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Властите на Челябинска област ще купят апартаменти на хората, останали без подслон заради трагедията, обеща Дубровски в ефира на телевизия "Росия-24".

Магнитогорският металургичен комбинат ще отпусне хуманитарна и финансова помощ на пострадалите от експлозията, съобщи шефът на борда на компанията Виктор Рашников.

Комбинатът е предоставил техника, спасителни екипи и доброволци за аварийните работи на местопроизшествието, посочи той.

Във връзка с трагедията в Магнитогорск празничното новогодишно обръщение на губернатора към жителите на Челябинска област няма да бъде излъчено по телевизията, съобщи пресслужбата му.

mediapool.bg