Кламер БГ - Новини: Северна Корея предупреди САЩ, че може да смени тактиката си

Северна Корея предупреди САЩ, че може да смени тактиката си

Свят

|
Вт, 01 Ян 2019г. 12:33ч.
Северна Корея предупреди САЩ, че може да смени тактиката си

Северна Корея може да промени подхода си, ако САЩ продължи с икономическите санкции заради нейната ядрена програма. Това е обявил лидерът на държавата Ким Чен-ун в новогодишното си слово, съобщава AFP, цитирана от "Фокус".

Той е предупредил, че при продължаване на “санкциите и натиска върху нашата република, може би няма да имаме друг шанс освен да потърсим нов начин да защитим суверенитета и интересите си“.

През юни Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун подписаха декларация за денуклеаризация на Корейския полуостров, но прогрес не се забелязва, защото Пхенян и Вашингтон спорят какво точно означава “денуклеаризация“.

Северна Корея е обект на множество санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, откакто обяви своите програми за ядрени и балистични оръжия. Страната е провела шест атомни опита и изстреля ракети, за които се смята, че могат да достигнат до цялата континентална територия на САЩ.

"Аз съм готов да седна с американския президент по всяко време в бъдеще и да положим усилия с всички сили да постигнем резултат, който да бъде одобрен от международната общност“, е казал Ким Чен-Ун в новогодишното си телевизионно обръщение към нацията.

Той е направил и уговорката, че САЩ и Южна Корея повече не трябва да провеждат съвместни военни учения, тъй като те са “източник на напрежение“.

mediapool.bg