Кламер БГ - Новини: Два нови труса край гръцкия остров Закинтос

Два нови труса край гръцкия остров Закинтос

Свят

|
Нед, 04 Ноем 2018г. 13:26ч.
Два нови труса край гръцкия остров Закинтос

Гръцки сеизмолози съобщиха, че са засекли два нови вторични труса край остров Закинтос, в Йонийско море, но няма данни за поражения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в неделя.

Според атинския Институт по геодинамика двата труса са регистрирани кратко едни след друг. Първият, в 5.11 ч. местно време, е бил с магнитуд 4.4. Епицентърът му бил на 78 км южно от Закинтос, а огнището - на дълбочина 10 км. Седем минути по-късно е имало земетресение с магнитуд 5 на 59 км югозападно от острова. То станало на дълбочина 7 км.

На 26 октомври районът на Закинтос беше разлюлян от земетресение с магнитуд 6.4, но нямаше жертви или ранени. Засегната бе електрическата мрежа в главния град на Закинтос, имаше щети по пътната мрежа и на основното пристанище, образуваха се и свлачища. Този трус ,според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център е бил усетен в Албания, Италия, Македония, Турция, Либия, Босна и Херцеговина, България и Малта.

Оттогава на един от най-популярните гръцки туристически острови са регистрирани 21 вторични труса от най-малко четвърта степен, като най-силният бил с магнитуд 5.5.

mediapool.bg