Кламер БГ - Новини: Разчетена е едната черна кутия от падналия в Яванско море индонезийски самолет

Разчетена е едната черна кутия от падналия в Яванско море индонезийски самолет

Свят

|
Нед, 04 Ноем 2018г. 15:37ч.
Разчетена е едната черна кутия от падналия в Яванско море индонезийски самолет

Експерти на Австралия и Индонезия са успели да извлекат успешно информацията от една от откритите черни кутии на падналия на 29 октомври в Яванско море самолет на индонезийската авиокомпания "Лайън Еър" (Lion Air), съобщи в неделя председателят на управлението за предотвратяване на авиокатастрофи в Комитета по сигурност на транспорта в страната

Нуркаио Утомо.

По думите му успешно са свалени данните за последните 19 полета на лайнера или общо 69 часа, сред които е тези от фаталния полет, при който боингът, изпълняващ вътрешен рейс, падна в морето край остров Ява и загинаха всичките 189 души на борда.

Кутията с полетните данни бе открита от водолази в четвъртък и бе доста повредена. Тогава следователите казаха, че е необходима специална обработка, за да бъде извлечена съдържащата се в нея полетна информация. За разчитането й в Индонезия пристигнаха специалисти от Австралия и към момента усилията за изясняване на ситуацията около катастрофата дават известен успех

Междувременно продължава търсенето на телата на жертвите на катастрофата, както и на другата черна кутия със записа на разговорите в пилотската кабина, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителят на Националната агенция за издирвателни и спасителни операции Мухамад Сяуги каза днес, че претърсването, в което участват няколкостотин души и десетки плавателни съдове, ще продължи още три дни. До момента са открити останки от над 100 тела. Той добави, че броят ще продължава да расте. Човешки останки били изхвърляни и по морския бряг.

Сяуги каза, че са засечени слаби сигнали, вероятно от устройството, записващо гласовете в пилотската кабина, но самото устройство още не е намерено поради дебелия пласт тиня на морското дъно.

Утомо по-късно съобщи, че сигналът бил изгубен.

На дъното на Яванско море е открита значителна част от обшивката на самолета, но не и голямо парче от корпуса, каза Сауги. Той отдаде почит на водолаза доброволец Сяхрул Анто, който загина по време на издирвателните операции в петък. Семейството на 48-годишния гмуркач е отказало аутопсия и той е бил погребан вчера в град Сурабая на остров Ява.

mediapool.bg