Кламер БГ - Новини: За пръв път човек плувайки обиколи Великобритания

За пръв път човек плувайки обиколи Великобритания

Свят

|
Нед, 04 Ноем 2018г. 18:18ч.
За пръв път човек плувайки обиколи Великобритания

Ентусиаст от Грентъм се превърна в първия човек, преплувал 1780 мили около Великобритания, съобщи ББС в неделя. 33-годишният Рос Еджли бе придружен от около 300 плувци при изминаването на последната миля от плуването, което приключи в Маргейт.

Младият мъж напусна Кент на 1 юни и от тогава не е стъпвал на твърда земя или на лодка, плувайки по 12 часа на ден. Еджли е поддържал форма като е изял над 500 банана. П овреме не приключението той е трябвало да се пребори с високи вълни и студени течения, бури и медузи.

Последиците от авантюрата са болки в рамото, протриване на кожата от неопреновия костюм и разранен език, заради постоянното излагане на солената вода.

Стъпвайки на твърда земя Еджли заяви, че въпреки изпитанието, той все още не се е уморил от плуването и с нетърпение очаква следващото предизвикателство.

По време на маратонското плуване младият мъж е бил следван от корнуолския моряк Матю Найт с катамарана "Хекате”. На моменти, подпомаган от приливните вълни, Еджли е успявал поддържа скорост от около 8.7 възела.

По време на 74-дневното си приключение младият мъж е поставил рекорд за най-дълго плуване в морето. Той вече записа името си в Книгата на рекордите на Гинес през април 2016 година, след като за 19 часа успя да изкачи въже с височината на връх Еверест.

mediapool.bg